5b83e4930f916obrazek.png

Ten náš dnešní je na snadné letní těstoviny. Použili jsme do nich právě jedno chapadlo z chobotnice a vyloupané slávky. Obojí koupíte ve větších supermarketech, ideálně tam, kde mají čerstvé ryby a plody moře. Nebo také v Makru.

Chobotnice se musí připravit jinak, než jste zvyklí u různé drobné mořské havěti, jako jsou třeba slávky nebo krevety. Nejprve ji totiž musíte pěkně doměkka uvařit. Jednou z variant (tou rychlejší), je uvařit chobotnici v papiňáku. Kupte jednotlivá chapadla a bude to trvat zhruba půl hodiny. Pokud papiňák nemáte, vařte přikryté poklicí. Ale tady se vám příprava chapadel prodlouží na hodinu až dvě, podle velikosti. Uvařená chapadla musí být úplně měkká. Zkuste to vidličkou, musí jimi lehce projet.

Uvařená chapadla můžete třeba grilovat nebo opéct na pánvi. Nám moc chutnaly v jednoduchých těstovinách.

DSC_0122.jpg (89 KB)

Suroviny

  • 400 g těstovin
  • 1 chapadlo z chobotnice
  • 250 g vyloupaných slávek
  • 1 šalotka
  • trocha citronové šťávy
  • 3 lžíce creme fraiche nebo hodně husté kysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • 150 g směsi listových salátů
  • parmezán
  • olivový olej

Postup

Uvařené, měkké chapadlo z chobotnice nakrájejte na kousky. 

Dejte vařit těstoviny, do slané vody. Uvařte, slijte a dejte si stranou jeden hrnek vody, ve které se vařily těstoviny. 

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Přihoďte slávky a chobotnici. Ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a opékejte asi pět minut. Zakápněte trochou citronové šťávy. Stačí trocha, necelá jedna lžička. Promíchejte a zalijte polovinou vody, ve které se vařily těstoviny.

Do pánvičky vsypejte uvařené těstoviny, promíchejte a chvíli společně zahřívejte. Podle vlastního uvážení přidejte zbylou vodu, ve které se vařily těstoviny. Díky ní nebudou těstoviny suché a udělá pěknou „omáčku“. Přidejte creme fraiche. Když je potřeba, ochuťte ještě solí a pepřem. 

Vypněte plotnu a vmíchejte listové saláty. 

Servírujte na talíř a posypejte parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Lahodná mořská jídla na našem magazínu

Rybí polévka s krevetami

polevkarybi1.jpg (114 KB)

Slávky na bílém víně

musle1.jpg (74 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama