Pečení vánočního cukroví můžeme pojmout jako příjemnou součást přípravy na vánoční svátky.
A tato součást může být skutečnou radostí pro nás a hlavně pro naše děti.
Vždyť, která vůně, linoucí se naším bytem, je krásnější než ta oříškovo-vanilková z cukrátek chystaných na Štědrý den? Když k tomu ještě přidáme radost v očích našich natěšených dítek, které nám s vervou pomáhají, je pečení skutečnou radostí.
„Moje maminka pečení miluje.
Dodnes její kuchyň vždy voní čerstvým koláčem nebo buchtami.
Tato její záliba se silně promítla i do vzpomínek z mého dětství.
Každé Vánoce bylo pečení cukroví jakýmsi obřadem, který dával tušit, že se blíží Štědrý den. Maminka říkala, že Ježíšek přijde již brzy a my musíme mít napečeno.
Pečení cukroví bylo ohlašováno den předem.
“Holky, zítra budeme péct rohlíčky,“ volala na mě a na sestru moje maminka.
Ráno vyrobila z papíru veliké mašle, které nám i sobě připevnila do vlasů sponkou. Každá jsme měly svou zástěru a před pečením jsme si šly obřadně umýt ruce. Pustily jsme si koledy a daly se do toho…
Pečení cukroví je pro mě jednou z nejkrásnějších vzpomínek na Vánoce a dnes se snažím to samé dát svým dětem…“
Pečení je tradice, která se dědí již od nepaměti. Není to ale činnost zcela snadná a je dobré mít na paměti několik základních zásad.
Jedním z důležitých kroků při přípravách těsta, je správný výběr ingrediencí. Měly by být chutné, čerstvé, dobře zpracovatelné a pokud možno ještě málo kalorické.
Jedním z tuků, který se „dědí“ z pokolení na pokolení, je Hera, která je na našem trhu k dispozici již 32 let.
Stejně jako naše maminky, můžeme i my o letošních svátcích použít k přípravě cukroví právě Heru.
Hera je rostlinný tuk určený zejména na pečení.
Díky dlouhé tradici si získala maximální oblibu mezi českými hospodyňkami a stala se jejich tradičním a oblíbeným pomocníkem. Podle výzkumů agentury Millword Brown značku Hera zná 95 % spotřebitelů, vyzkoušelo ji 90 % a pravidelně ji kupuje téměř 60 % spotřebitelů.
Proč právě Heru?
- Hera se hodí do všech druhů těsta a díky jedinečnému mixu těch nejlepších ingrediencí je těsto vláčné, netvoří se v něm hrudky a dobře se s ním pracuje.
- Odborníci na zdravou výživu neustále zdůrazňují prospěšnost používání rostlinných tuků oproti tukům živočišným. Nezanedbatelným faktem proto je, že Hera díky svému složení kromě vynikající chuti a kvality zaručuje i zdravější způsob života.
- Hera je rostlinný tuk určený speciálně na pečení s obsahem vitaminů A a E. Je vyrobena z pečlivě vybraných surovin a po léta ověřena českými hospodyňkami. Obsahuje 75 % tuku a kromě pečení je vhodná také na dušení, vaření a krátkodobé smažení.
Heru můžete vyzkoušet, ještě než začne ten správný čas na vanilkové rohlíčky. Možná vám přijdou k chuti vynikající a velmi snadné tvarohové řezy se sněhem.
Na jejich přípravu potřebujete zhruba hodinu a tento moučník připravený právě z Hery je v následujícím receptu uveden na 10 porcí.
Tvarohové řezy se sněhem
Seznam ingrediencí:
2 žloutky,
6 lžic cukru
Postup přípravy:
Těsto zpracujeme z cukru, Hery, žloutků, kakaa, mouky s práškem, případně přidáme mléko. Dáme na plech s vyšším okrajem. Přidáme náplň: umixujeme mléko, tvaroh, cukr, žloutky a pudingy. Nalijeme na těsto a dáme péct. Před dopečením přidáme sníh z bílků a cukru. Po upečení
Vezměte k pečení i děti.
Budou mít krásné vzpomínky na pečení s maminkou, stejně jako naše čtenářka.
Radost z pečení a dobrou chuť Vám přeje Žena-in!
Nový komentář
Komentáře
Já jsem ani nevěděla, že se dá Hera nahradit máslem. Už odmalička znám od mamky jenom pečení s Herou, takže už ji nevyměním.
Ale receptů mám hóódně pro dceru až se jednou vdá tak aby něco měla do začátku jak cukroví tak i na vaření.
Do vánočního cukroví jedině máslo. Jinak moc nepečeme, nikdo to nejí a srdíčko má cukrovku, tak ho nemůžeme dráždit.
Peču hodně, peču ráda, peču vlastně pořád :o)) Vánoční cukroví většinou s Herou, máslo dávám jen do vanilkových rohlíčků :o))
S Herou mám jen dobré zkušenosti, do těsta mi přijde normální máslo zbytečně drahé.
Já mám kuchařku s Herou a co jsem kdy dělala, tak to bylo dobrý. Teď se chystám na cukroví, ale nevím, kdy se k tomu dostanu .........
Další články jak péct s Herou chystáme, takže tam se dozvíte dobré "vychytávky" :-)))
nevím, ale na drahé vánoční cukroví taky raději vezmu máslo, než umělý tuk, kterým Hera bezesporu je. Stejně tak i na krém. Jinak - nic proti ní, během roku z ní i jiných cukrářských margarinů běžně peču.
mimochodem, Héru používám docela ráda, ale do Vánočního cukroví jsem ji dala jen jednou . Jako experiment když zrovna nějak zdražili máslo, ale už to nikdy neudělám. Kdepak Vánoce s nahrážkama,ještě tak nedělní buchtu. "o)
Ach jo....nic proti Heře...taky ji používáme..ale čekala jsem více rad jak si zorganizovat pečení...to se myslím s propagací Hery nevylučuje. :o(