IMG_20180707_144039.jpg (105 KB)

Tahle svěží letní zelenina, která patří mezi tykve, je velice oblíbená. Je chuťově neutrální, hodí se k přípravě sladkých i slaných jídel. Můžete s ní připravit jídlo ke snídani, obědu i večeři. Hodí se perfektně na oblíbené letní grilovačky. Sladký koláč díky ní bude neskutečně vláčný a šťavnatý.

DSC_1226.jpg (134 KB)

K obědu i večeři se vám bude hodit náš dnešní recept. Cuketové placky chutnají výborně s okurkovým nebo jiným salátem. Z těsta můžete usmažit i malé lívance.

Smaženou a sušenou cibulku seženete v prodejnách s potravinami, které provozují Vietnamci, nebo ve vietnamské tržnici.

cibule.jpg (69 KB)

Suroviny

  • 600 g cukety se slupkou, nastrouhané nahrubo
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky (sušené nebo čerstvé)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě umletý černý pepř
  • hladká mouka na zahuštění (podle potřeby)
  • 3 lžíce křupavé smažené cibulky
  • 3 lžíce sušené cibulky
  • olej nebo sádlo na smažení

IMG_20180707_144906.jpg (93 KB)

Postup

Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do cedníku a nechejte vykapat přebytečnou vodu. Nakonec ještě pořádně pomačkejte. 

Cukety dejte do mísy a přidejte vejce. Ochuťte rozmačkaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Přidejte obě cibulky. Promíchejte.

Zbývá zahustit cukety moukou. Přidávejte ji postupně, ať má směs konzistenci těsta na palačinky.

Smažte ve vyšší vrstvě tuku, z obou stran dozlatova.

Podávejte se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cuketové tipy naší redakce

Cukety s pórkem a vaječným bílkem

cukety.jpg (88 KB)

Grilované cuketové roládky s Lučinou

cuketa1.jpg (62 KB)

Cuketový perník s ovocem

pernik.jpg (146 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama