Pomazánka z vajíček vařených natvrdo je velice oblíbená nejen jako chutná svačina, ale také jako perfektní základ pro chlebíčky nebo jednohubky. Recept se vám tedy bude hodit nejen v době blížících se svátků, kdy budete hostit návštěvy a rodinu, ale vlastně po celý rok. Jak děláte oblíbenou vajíčkovou pomazánku vy?
U nás doma dělá vajíčkovou pomazánku pravidelně devítiletá Toninka. Je to druhý recept, který si zapsala do své dětské kuchařky (první je tátova mlíkačka) a umí ji opravdu výborně. Vlastně už se vůbec nemusím starat. Když jsem přinesla domů k testování majonézy Hellmann´s, tak s radostí běžela uvařit sedm vajíček.
Proč sedm? Máme totiž výborného a praktického pomocníka - vajíčkovar. Vejde se tam právě sedm vajíček, nastavíme si jen jestli chceme vajíčka naměkko nebo natvrdo a zapneme. Za chvíli je uvařeno, přesně tak, jak chceme. Doporučuji. Je to hračka za pár stovek a u nás doma by to bez ní prostě nefungovalo :-)
Ráda bych znala tipy na vaše vajíčkové pomazánky. Ta naše už je trochu nudná. Výborná, ale pořád stejná. Takže sem s vašimi domácí recepty.
Suroviny
- 7 vajíček uvařených natvrdo
- 5 lžic majonézy Hellmann´s Delikátní
- 5 lžic pomazánkového másla
- 1 lžíce hořčice
- sůl a pepř
- 1 malá šalotka
- na ozdobu pažitka nebo petrželka
Postup
Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte. Rozkrojte a vyloupněte z bílku žloutek. Žloutky rozmačkejte s majonézou a pomazánkovým máslem.
Bílky nasekejte nadrobno nebo nastrouhejte na hrubém slzičkovém struhadle. Přidejte ke žloutkové směsi. Dochuťte solí, pepřem a hořčicí.
Šalotku spařte horkou vodou, nechejte okapat a přidejte do vajíčkové směsi. Tento spařovací krok můžete vynechat. My ho děláme kvůli dětem.
Ozdobte pažitkou nebo petrželkou. Ty můžete, najemno nasekané, vmíchat i do pomazánky.
Dobrou chuť přeje Elly a Toninka :-)
Nový komentář
Komentáře
Dělám a moc nám chutná .
gerda — #11Děkuji za tip, budu je muset ozkoušet.
Boros — #14Tak to máte štěstí...
Také tak dělám vajíčkovou pomazánku.Je snadná a chutná.
Dělám ze smažených vajíček a přidávám co je zrovna doma...vždycky nějaký tavený sýr, trochu žervé nebo lučiny. Majolku ani hořčici nedávám, ani cibuli.
vejce, máslo, tvaroh, hořčice, sůl- zamíchat a namazat. jednodušší už to nelze
vladka321 — #10 U nás jsou běžně a osobně je mám raději, než uniformní kostky
Dávám navíc sýr, str. kys. okurky, cibulku a když je zbytek uzeného, je to ještě větší mňamka. A majolku tam ani mít nemusím.
Vajíčkovou pomazánku dělám jenom z vajec,cibule,soli,pepře a majonézy.Žádné přídavky,sýry a tak podobně.Vejce normálně projedu na kráječi co je na vařené brambory,žloutky rozhodně netřu,není k tomu důvod.Z 10 vajec jí zblajzneme raz-dva.
vladka321 — #10Někde mívají, ale já brávám v Kaufu ty Vivo - jsou jako ty rozvažované - a nejsou trvanlivé.
gerda — #1Vážené kvasnice jsem již hodně dlouho neviděla...
ja jeste pridavam taveny syr
podobnou dělám
Nudná vajíčková? To je jako říct "nudný řízek". Proč do ní nepřidáte třeba nadrobno nakrájenou červenou papriku nebo dužinu z rajčat? Je to i barevnější. Tabasco ji zase "připepří". Nebo ji místo klasické soli okořením bylinkovou solí - taky změní chuť.
Pomazánkové do ní nedávám, to mi připadá jako nastavování.
gerda — #1 Tu miluju
Jen mám přehozené pořadí strouhanky a vajec, protože droždí po osmažení lehce naředím mlékem.
delfi.na — #5taky děláme takto, jen vajíčka strouhame s taky přidáváme n astrouhanou zavarenou okurku
Vajíčkovou děláme vlastně stejně jako Elly a Toninka
, když si chci ulehčit, tak jenom vajíčko, tatarka a cibule. Taková tekutější, rychlá, dobrá
Dělám stejnou, jen bez šalotky, a je fakt výborná.
Tahle majóneza, co je na obrázku delikátní, je hodně dobrá
gerda — #1 jsem ráda, že tuhle pomazánku mi děti jedí - máme ji rádi teplou a na chlebu.
Já mám ráda pomazánku z kvasnic, do té se taky dávají vajíčka. Na topinky je moc dobrá - ale uznávám, že někomu může "smrdět". Usmažím cibulku, na ni nadrobím kvasnice - ne ty trvanlivé z kostky, ale nejlépe vážené, případně aspoň Vivo z Kauflandu (jinde jsem takové neviděla, omlouvám se, pokud to vypadá reklamně). 10 deka těch kvasnic - nejméně - ale lepší je dělat to rovnou ze 20 dek, když už vaříme. Kvasnice za pilného míchání osmažujeme na cibulce tak dlouho, až se rozpustí, odpaří se tekutina a zhoustnou. Pak do nich rozbijeme celá vejce, stačí 3. Promícháme, necháme společně prosmažit. Pokud je směs řídká, přidáme hrst strouhanky. Ještě promícháváme na teple, až je směs pěkně jednolitá. Okořeníme mletým pepřem, osolíme, kdo má rád, přidá třený česnek. Mažeme na topinky a sypeme zelenou petrželkou nebo sekanou pažitkou. Nejenom, že si pochutnáme, ale po takové pomazánce budeme mít hezkou pleť i vlasy!!