Proč se vlastně francouzské brambory jmenují francouzské? V podobě, ve které je znám z dětství, nevěřím tomu, že recept pochází z Francie. Znáte původ tohoto názvu?
Nikdy jsem si nelámala hlavu tím, jak vznikl název jídla, které jsem už od dětství měla ráda. Až teď, když trochu znám francouzskou kuchyni a brambory zapečené s vařeným vejce a kabanosem mi nepřijdou jako něco, co by francouz s chutí zařadil na svůj jídelníček. Ale možná se mýlím. Možná jsme si francouzské jídlo počeštili kabanosem a dostupnými surovinami, aby splňovalo nároky levného a nenáročného jídla.
U nás doma to ani „francouzské“ brambory nebyly. Byly to prostě „zapékané brambory“. Maminka krájela uvařené brambory na plátky, prokládala je kabanosem, plátky vařeného vajíčka a zalévala vejci rozšlehanými v mléce. Nakonec ještě trochu posypala sýrem. I já jsem se držela podobného receptu, jen jsem vynechala vařená vejce, kabanos vyměnila za výbornou domácí klobásu od kamarádky Irenky a celou pochoutku jsem završila pěknou hromádkou výborného uzeného sýru.
Suroviny
- 1 kg brambor
- 450 g kvalitních klobás, ideálně domácích nebo od spolehlivého řezníka
- 4 velké cibule, když máte tak 2 červené a 2 žluté
- 5 stroužků česneku
- 4 vejce
- 200 ml smetany
- sůl a pepř
- 150 g dobrého oblíbeného sýra
Suroviny
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Jestli budete nebo nebudete předem vařit klobásu, to nechám na vás. Záleží i na druhu klobásy. Já jsem klobásy uvařila doměkka a potom už jen brambory krátce zapekla, do ztuhnutí vejce. A klobáska uvnitř byla krásně měkká, téměř se rozpadala.
Mezitím, co se vaří klobásy a brambory, tak oloupeme cibule a nakrájíme je na půlkolečka. Oloupeme také česnek, který nasekáme nadrobno. Cibule spolu s česnekem orestujeme na kousku sádla nebo oleje, dozlatova.
Připravíme si pekáč. Brambory scedíme a polovinu brambor vysypeme na dno pekáče. Rozmačkáme šťouchadlem. Kdo má raději brambory nakrájené na plátky, nakrájí je na plátky. Mně se líbí, že když je rozšťouchám, tak pak mezi ně krásně vteče smetana s vejci a nejsou ani trochu suché.
Na vrstvu brambor dáme klobásy nakrájené na kolečka. Na ně opečenou cibuli a opět vrstvu brambor, které jsme předtím rozšťouchali v hrnci.
Smetanu rozšleháme s vejci, osolíme a opepříme a zalijeme jí brambory v pekáči.
Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Jestli už je hotovo, poznáme, když lehce zatřepeme pekáčem a vidíme, že smetana s vejci už ztuhly. Těsně před vytažením z trouby zasypeme sýrem, který se krásně rozpustí.
Vyndáme z trouby, necháme chviličku vychladnout, asi deset minut, a podáváme. Můžeme vykrojit tvořítkem kolečka a porce tak jsou krásně nazdobené. Nevzhledné odkrojky zapečených brambor si můžeme nechat třeba na další den, na oběd do práce. ;-) V krabičce se to přece ztratí.
Co u nás nesmí k francouzským bramborám chybět, jsou sladkokyselé okurky v nálevu. Mňam!
Jak děláte francouzské brambory vy? Víte, proč se jim tak říká?
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Misto cibule do Františku používám pórek je rozhodně chutnější a zjemní pokrm. Vejce nedávám strouhanku ano .Vždy se zaprasi .Vzkaz redakci ??????????už 3 den pomyslim na bramborák homi mě mlsna, nechtělo se mi do strouhání, ale nyní poslechnu.
Zapečené brambory se dají kombinovat na mnoho způsobů. U nás tam musí být hlavně hodně cibule a kořením bylinkovým máslem.Někdy s uzeninou,podruhé se zeleninou. Naše jedno z oblíbených jídel,i když teď už také ne z nejlevnějších.
Dnešní večeře je jistá díky za tip
Ne že bych nechtěla dát do brambor klobásu. Jen nemáme tu dobrou domácí klobásku od kamarádky. I když mám dojem, že než bych jí pokrájela do brambor, tak bych kousky pořád ochutnávala, až bych ji ochutnala celou
Zapečené brambory máme doma rádi a děláme celkem často.
Francouzské ale dělám tak, že nejdřív brambory uvařím ve slupce. Pak přidáváme uzeninu, co je zrovna v lednici, okurku, vajíčka a zapekáme potřené vejci s trochou mléka.
Nebo pak děláme zapékané se smetanou. To dávám brambory syrové, na slabé plátky. A u nás se přidává cibule,houby, na kostičky pokrájené a osmahlé kuřecí maso, zalije se smetanou a v té se zapéká. Nakonec se posype vrstvou sýra.
Tak jste mi udělaly chutě a je rozhodnuto-zítra budou zapékané brambory.......už se mi sbíhají sliny
Dělám to podobně.Oři čtení se sbíhají sliny,Dobrou chuť.
dělám podobně s uzeninou a vařenými vajíčky a zaliju smetanou + rozkvedlané vejce a zasypu sýrem
Rikina — #25Taky dobrý recept!
dělám skoro stejně, akorát brambory vařím ve slupce,uzenina je co dům dá, přidávám vařená vajíčka, zaleju rozšlehanými vajíčky a sypu sýrem...okurka nesmí chybět, už jsem je dlouho nedělala..mňam
a ještě zapékám brambory s brokolicí a kuřecím masem...také dobré..
U nás pekáč tlustě vymazat máslem, vysypat strouhankou. Taky tlustě. Pak vrstva brambor, syrové, na plátky nakrájené. Pak uzené nakrájené na malé kostky a promíchané s nadrobno nakrájenou cibulí, případně se tam dá propašovat pórek, nebo zelená paprika, ale přiměřeně. A zas vrstva brambor a navrch položit slaninu. Žádné vejce, žádná smetana, upéct do zlatova a křupava. K tomu kyselé zelí, nebo kyselá okurka a
Francouzské brambory zbožňuju.
Tak podobné "čvaňho" dělávala moje tchýně
a občas to chtěl po mě i můj manžel
. Párkrát jsem je udělala, ale nic moc, pak je začal dělat on sám, ještě větší nic moc
.
Moje matka dělávala podobné zapékané brambory a myslím si, že každou vrstvu prosypala se strouhankou, ale již přesně nevím kolik a jak to dělala. Tenkrát mě to nezajímalo, ale chutnalo a dnes se jí již nezeptám
.
lalica — #20 Přesně tak,každý si udělá ,jak má rád
Tak rozšlehaná vajířka nee, připomínají mi pak frbramabory z dávných školních dob. Naučila jsem se jíst, až když jsem je začla vařit sama. Na dno misky máslo, brambory, vařená vajíčka, dobrou uzeninu, brambory a navrch pokladu anglickou slaninou
elly — #12ono se to beztak rozkouše, hlavně že to má dobrou chuť.
magic11 — #14 když už tam musí být zelenina, tak raději na větší kusy - to se dá aspoň vybrat. Proto nejím mamčiny zap.brambory -ta zelenina to kazí..
Tak já nedávám uzeninu, vždy vepřové, nebo hovězí maso. Zkoušela jsem i kůzlečí, ale to byla docela škoda (myslím toho masa). A samozřejmě pro nás alergiky přidávám místo smetany, kozí mléko. Když ale chci udělat radost zbytku rodiny, tak jim tam tu alergenní, tučnou hrůzu klidně dám
gerda — #11 Ty jsi mi nadělala chutě- Adžiku jsem objevila nedávno, a úplně na ní ujíždím, do zapékaných brambor jsem doteď dávala Kovbojské koření, tak teď prubnu tu Adžiku.