Proč se vlastně francouzské brambory jmenují francouzské? V podobě, ve které je znám z dětství, nevěřím tomu, že recept pochází z Francie. Znáte původ tohoto názvu?

francouzské brambory

Nikdy jsem si nelámala hlavu tím, jak vznikl název jídla, které jsem už od dětství měla ráda. Až teď, když trochu znám francouzskou kuchyni a brambory zapečené s vařeným vejce a kabanosem mi nepřijdou jako něco, co by francouz s chutí zařadil na svůj jídelníček. Ale možná se mýlím. Možná jsme si francouzské jídlo počeštili kabanosem a dostupnými surovinami, aby splňovalo nároky levného a nenáročného jídla.

U nás doma to ani „francouzské“ brambory nebyly. Byly to prostě „zapékané brambory“. Maminka krájela uvařené brambory na plátky, prokládala je kabanosem, plátky vařeného vajíčka a zalévala vejci rozšlehanými v mléce. Nakonec ještě trochu posypala sýrem. I já jsem se držela podobného receptu, jen jsem vynechala vařená vejce, kabanos vyměnila za výbornou domácí klobásu od kamarádky Irenky a celou pochoutku jsem završila pěknou hromádkou výborného uzeného sýru.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 450 g kvalitních klobás, ideálně domácích nebo od spolehlivého řezníka
  • 4 velké cibule, když máte tak 2 červené a 2 žluté
  • 5 stroužků česneku
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 150 g dobrého oblíbeného sýra

Suroviny

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Jestli budete nebo nebudete předem vařit klobásu, to nechám na vás. Záleží i na druhu klobásy. Já jsem klobásy uvařila doměkka a potom už jen brambory krátce zapekla, do ztuhnutí vejce. A klobáska uvnitř byla krásně měkká, téměř se rozpadala.

francouzské brambory

Mezitím, co se vaří klobásy a brambory, tak oloupeme cibule a nakrájíme je na půlkolečka. Oloupeme také česnek, který nasekáme nadrobno. Cibule spolu s česnekem orestujeme na kousku sádla nebo oleje, dozlatova.

Připravíme si pekáč. Brambory scedíme a polovinu brambor vysypeme na dno pekáče. Rozmačkáme šťouchadlem. Kdo má raději brambory nakrájené na plátky, nakrájí je na plátky. Mně se líbí, že když je rozšťouchám, tak pak mezi ně krásně vteče smetana s vejci a nejsou ani trochu suché.

Na vrstvu brambor dáme klobásy nakrájené na kolečka. Na ně opečenou cibuli a opět vrstvu brambor, které jsme předtím rozšťouchali v hrnci.

francouzské brambory

Smetanu rozšleháme s vejci, osolíme a opepříme a zalijeme jí brambory v pekáči.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut. Jestli už je hotovo, poznáme, když lehce zatřepeme pekáčem a vidíme, že smetana s vejci už ztuhly. Těsně před vytažením z trouby zasypeme sýrem, který se krásně rozpustí.

Vyndáme z trouby, necháme chviličku vychladnout, asi deset minut, a podáváme. Můžeme vykrojit tvořítkem kolečka a porce tak jsou krásně nazdobené. Nevzhledné odkrojky zapečených brambor si můžeme nechat třeba na další den, na oběd do práce. ;-) V krabičce se to přece ztratí.

Co u nás nesmí k francouzským bramborám chybět, jsou sladkokyselé okurky v nálevu. Mňam!

Jak děláte francouzské brambory vy? Víte, proč se jim tak říká?

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
SÝR A VEJCE