68a9c3-junior_pomazanka.jpeg (234 KB)Foto: Alena Kolaříková

Pátrali jste někdy po historii oblíbeného salámu Junior? Proč je tak populární už mnoho let?

Salám Junior je typ salámu, který je oblíbeným výrobkem zejména v České republice a na Slovensku. Historie tohoto druhu salámu sahá do období socialismu, kdy byl vyvinut jako levnější alternativa tradičních uzenin. Bylo tehdy potřeba vyvinout potravinářské produkty, které by byly dostupné široké veřejnosti. V této době byla klíčová dostupnost surovin a nízké výrobní náklady.
Junior je i teď vyroben z jednodušších a levnějších surovin než třeba libová šunka, což ho činí cenově dostupným. Obsahuje směs masa, soli, koření a dalších přísad, které jsou tvarovány a tepelně upraveny.

Dnes je salám Junior stále na trhu dostupný, i když čelí konkurenci od kvalitnějších a zdravějších alternativ. Mnoho lidí ho stále vyhledává kvůli nostalgii, tradici a samozřejmě také nižší ceně. Výrobci však přizpůsobují receptury moderním trendům, například snižováním obsahu soli nebo používáním kvalitnějších surovin.

1253f4da119b8-la5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Pomazánka z červené řepy


Suroviny

  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 200 g salámu Junior Krásno
  • 50 g goudy
  • 100 g nivy
  • 100 g pomazánkového másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • asi 2 lžíce majonézy

Postup

Uvařte vejce a oloupejte je. Nasekejte nožem najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Junior nastrouhejte také na hrubém struhadle. Na nivu a goudu použijte jemnější část struhadla. Všechny tyto suroviny dejte do větší misky. Přidejte pomazánkové máslo a majonézu. Smíchejte a poté dolaďte solí a pepřem.

Pomazánku podávejte s dobrým pečivem a zeleninou.

Dobrou chuť přeje Elly.

88f3bd8489e41-so5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Párky zapečené v rohlíku