Foto: Alena Kolaříková
Pátrali jste někdy po historii oblíbeného salámu Junior? Proč je tak populární už mnoho let?
Salám Junior je typ salámu, který je oblíbeným výrobkem zejména v České republice a na Slovensku. Historie tohoto druhu salámu sahá do období socialismu, kdy byl vyvinut jako levnější alternativa tradičních uzenin. Bylo tehdy potřeba vyvinout potravinářské produkty, které by byly dostupné široké veřejnosti. V této době byla klíčová dostupnost surovin a nízké výrobní náklady.
Junior je i teď vyroben z jednodušších a levnějších surovin než třeba libová šunka, což ho činí cenově dostupným. Obsahuje směs masa, soli, koření a dalších přísad, které jsou tvarovány a tepelně upraveny.
Dnes je salám Junior stále na trhu dostupný, i když čelí konkurenci od kvalitnějších a zdravějších alternativ. Mnoho lidí ho stále vyhledává kvůli nostalgii, tradici a samozřejmě také nižší ceně. Výrobci však přizpůsobují receptury moderním trendům, například snižováním obsahu soli nebo používáním kvalitnějších surovin.
Suroviny
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 200 g salámu Junior Krásno
- 50 g goudy
- 100 g nivy
- 100 g pomazánkového másla
- sůl a pepř podle chuti
- asi 2 lžíce majonézy
Postup
Uvařte vejce a oloupejte je. Nasekejte nožem najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Junior nastrouhejte také na hrubém struhadle. Na nivu a goudu použijte jemnější část struhadla. Všechny tyto suroviny dejte do větší misky. Přidejte pomazánkové máslo a majonézu. Smíchejte a poté dolaďte solí a pepřem.
Pomazánku podávejte s dobrým pečivem a zeleninou.
Nový komentář
Komentáře
Chuťovka pro děti.
SLOŽENÍ
vepřové maso/bravčové mäso(49%),pitná voda,vepřovékůže/bravčové kože,bramborový/zemiakový škrob,jedlá sůl/soľ,česnek/cesnak,koření/koreniny,extrakty koření/korenín,dextróza,stabilizátory-E450,E451,E452,antioxidant-E315,látka zvýrazňujícíchuť a vůni/zvýrazňovač chuti-E621,barvivo/farbivo-E120,konzervant/konzervačná látka-E250.