Prarodiče svá vnoučata rádi rozmazlují a dopřávají jim. Nejen volnější režim, ale většinou také bohatý přísun sladkostí. Tady ale mohou narazit, stejně jako paní Soňa (56). Ta na svou snachu nadává, kudy chodí. A dokonce tvrdí, že své děti týrá.
„Je to tak! Ne, že by na ně byla zlá, nebo jim nedávala najíst, ale usmyslela si, že nesmějí jíst vůbec sladkosti. To přece není normální. Co je to za dětství, když si nemůžou pochutnat na čokoládě, zmrzlině nebo bonbonech?“ rozčiluje se Soňa, která proto měla se snachou už nejednu hlasitější výměnu názorů. Jenže ta na výživu svého sedmiletého syna a tříleté dcery názor nezměnila.
„Prosím, ať si jim to nekupuje, ale proč bych svá vnoučata nemohla jednou za čas něčím takovým potěšit já? I to mi ale zakázala. Prý to pro děti není vůbec zdravé. To mi ale připadá dost přehnané. Prosím, kdyby to jedly třeba místo hlavního jídla, neřeknu. Ale bonbon po obědě jim přece neublíží!“ myslí si Soňa a dodává, že její generace takové starosti neměla. „Bonbony jsme jedli a nemůžu říct, že by to na mně zanechalo nějaké stopy. Je to jen tím, že se snacha snaží být hypermoderní. A odnášejí to její děti.“
Co na to odbornice na výživu PharmDr. Margit Slimáková?
Děti pro své zdraví a spokojenost určitě žádné kupované sladkosti nepotřebují. Zpravidla je začnou požadovat až v okamžiku, kdy jim je začneme podávat. Čím více budou sladkosti jíst anebo budou jimi obklopeny, tím více je budou chtít. Žádné dítě se nenarodí s touhou po bonbonu ze supermarketu. K této touze je přivedeme až my dospělí, když jim dopřejeme značnou dávku sladkostí z potravinářského průmyslu.
Co dětem prospívá, je kvalitní zdravé jídlo. A to včetně domácího pečení a dezertů z kvalitních surovin, které si sami zvolíme. Na argument babiček „taky jsme to jedly a vyrostly“ odpovídám, že nikdy dříve nebyly sladkosti tak snadno a levně dostupné. Konzumovaly se jen jako vzácnost, ne téměř každých pár hodin, jak tomu u mnoha dnešních dětí je.
Nedávat dětem kupované sladkosti je tedy z mého pohledu naprosto správné, a to až do doby, než jimi začnou být obklopeny díky okolí a kamarádům. Pod tímto tlakem je totiž začnou požadovat. Ale i tak jde stále většinu touhy po sladkém řešit zdravějšími alternativami. Například namísto běžných supermarketových čokolád s hromadou cukrů a příchutí můžeme děti naučit užívat si kvalitní čokolády z obchodů zdravé výživy s vyšším podílem kakaa.
Specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti. Pobývala a pracovala v Německu, Číně, Francii a USA. Více na www.margit.cz |
---|
Nový komentář
Komentáře
nic nemá jít do extrémů a zákazů, všeho s mírou, takže i ten bonbonek sem tam určitě ano
U nás naučil dceru na sladké manžel :( (jsou jí dva roky,a le naučil ji to už docela dávno). A jelikož se rozvádíme a nedá se s ním domluvit a tím pádem ani s tchýní, tak mám smůlu.. Také jsem původně chtěla, aby k sladkostem dcerka "přičichla" co nejpozději.
Problém bude spíš asi v babičce, jsou horší věci v životě a zdravá životospráva a strava naopak dítěti může prospět. Babička si musí uvědomit, že je to skutečně moderní a že se třeba díky novému stylu výživy její snacha, syn, ale i dítě dožijí vyššího věkua budou zdravější. Neměla by být sobecká a myslet jen na sebe, že jim "nemůže dát sladké". Pro děti jsou v dětství jistě důležitější věci, než je sladká tyčinka, bonbón nebo čokoláda a jsou i různé alternativy-například bezlepkové sladkosti, které si děti užít můžou.
linde — #33a u vás se jí takhle?
Jogurt se dá přece koupit bílý, přírodní. Salám se jíst nemusí. Polívka se dá uvařit, margarín se taky jíst nemusí. Pomazánku z tvarohu a pažitky zvládne i to dítě...Já se kouknu na složení, a když vidím "palmový tuk", jdu od toho. Atd....zas taková tragédie to není, stačí si vybírat.
linde — #33 tak tak dneska vyrobit co nejlevněji aby se to prodalo v supráči v akci za pět pade
. Kvalita jde stranou protože kvalitní potraviny a pochutiny jsou skoro neprodejné.
Nevidim na tom nic tragickeho.Kvuli tomu se babicka nemusi hroutit.
Kadla — #28 většinou souhlasím s tvým každým příspěvkem, ale dnes ne
. Vyber si v obchodě nahodile pět sladkostí, třeba čokoládu, oplatky, tvrdý bonbon, lízátko, Mentos a lentilky, mrkni na složení. Přečti si suroviny i dvakrát a pokud tam najdeš cokoliv jiného, co je navíc k mouce, cukru a případně škrobu, tak to nebude moc zdravé. Pokud bys tím cpala dítě denně či obden, připočti k tomu barvené jogurty či pomazánky s glutamátem a zjistíš, že každé dítě těchto chemikálií denně sní pořádnou porci, počínaje snídaní (jogurt-nekvalitní - škrob + ztužovač, žádné mléko), svačina (salám s glutamátem, máslo s palmovým tukem), oběd (polévka s maggi, omáčka z pytlíku, hranolky na palmovém tuku), svačina (párek s 20% masa a zbytek kanální odpad, co by pes nežral)....takto se teď všichni stravují, co nečtou a nezajímají se. Že tví synové přežili tehdy sladké je skvělé, ale pochybuji že jsi je trávila takovým humusem, co dnes jíme do půl kilech deně na hlavu
Nevěřím, že tehdy uměli výrobci taková kouzla s potravinovou chemií, jaká umí dnes. Prostě stojím si za tím, že tehdy se mlsalo nepoměrně zdravěji, než dnes. Kdyby šlo jen o ten cukr, neřešila bych to, ale sladidla, barviva (i jedovatá-ale v malých dávkách), lepidla, ztužovače, ochucovače...zamíchat a výsledkem je lízátko. Proč si dnes trávit děti dobrovolně, nestačí nám smog?
Jó, Karlík a továrna na čokoládu je moc hezký film.
Mám dojem, že si paní doktorka Slimáková tímhle článkem o sladkostech hezky přihřála polívčičku.
Kadla — #28Tak to máš kliku. Moje mladší dcera měla od narození veliké sklony k obezitě. Já to horko těžko udržovala ve stádiu nadváhy zdravou stravou a malá pohybem (gymnastika, moderní tanec, míčové hry...) a tchýně jí podstrkovala sladkosti s podobnými názory jako máš Ty: "No bóže, Ty s tím naděláš...ona z toho vyroste...."
A to ještě většinou nakupovala ty nejlevnější shity, jako např nugátové pochoutky a pod.
žravka — #24 Pravda je, že cenově dostupné cukrovinky se začaly prodávat až po druhé světové válce. Do té doby byly bonbóny a čokoláda velký luxus! Dokonce i cukr se ve větším začal používat až po válce, do té doby se sladilo málo.
No bóže, dneska se s tou zdravou výživou nadělá.. Já mám syny (dnes 21 a 26 let), jedna i druhá babička je vždycky rozmazlovala sladkostmi, já jim doma ze sladkého dávala spíše doma pečené buchty a koláče, ale nijak jsem je v jezení sladkého neomezovala. Oba jsou zdraví, velmi štíhlí, stravují se přiměřeně, nemají žádné alergie, zuby mají zdravé. Dneska se fakt z každého prdu nadělá velká hromada... ach jo.
Bébina — #26 zdravý jedinec
Já svému synovi bonbóny dokonce cpu. Máme několik druhů. Vibovit s vitamíny, další s omega 3, s laktobacily, s vit.D. A kolikrát ho musím přemlouvat, aby si vzal. On nechce, i lízátko od doktroky párktát olízne a pak už ho nechce. Dokonce ani šťávu pít nechce, říká mi maminko dej mi vodu. Tak mu natočím z kohoutku vodu a je spkojený. Ani bublinkové nápoje ta mrška pít nechce, sladkou bublinkovou limonádu plive. Co z toho díděte vyroste?
Lepsie je obdarovat vnucata ovocim, ci zeleninou. No nie
.
...nikdy dříve nebyly sladkosti tak snadno a levně dostupné. Konzumovaly se jen jako vzácnost ...- tak to mne docela pobavilo, když si vzpomenu na svoje dětství - za tří koruny jsme měli sladkostí pro kupu kamarádů - a že by nebyly dostupné si taky nepamatuju, v cukrárně měli narovnané dózy s bonbóny, které prodávali na váhu, jistě - i balené byly - obyčejné za 2,- a ty lepší - čokoládové za 3,- . Speciialistka mi podle fotografie připadá mladší nežli jsem já, tak nevím, kde žila
Raději dám vnučce jablíčko než lízatko....
Znám jednu rodinu, kde jim bylo zakazováno cokoli sladkého a jak to dopadlo? Když pak přišlo někde na návštěvu, vrhli se na všechno jak kobylky a sežrali co se dalo. A to si nedělám srandu. Já dětem nikdy nic nezakazovala a můj 3,5 letý syn v životě neměl v puse bonbón, lízátko, želé apod. Vezme si jen Kinder čokoládu (kterou díky žádným alergenum jí i kojící) anebo obyčejný perník a semtam bábovku. V létě jí jeden druh nanuku - moc dobře pozná co je obarvená nedobrá blbina a nikdo ho to neučil. A zároveň nemá problém sníst syrovou mrkev, okurku, jablko, cokoli ... nehledala bych v tom vědu, já jsem celkem mladá, ale ty moderní tabulky a návody "jak na to dítě" mě pěkně lezou krkem.
Já jen doufám, že tchyně a snacha nebydlí pohromadě
Přesvědčit některé staré (a jak je vidět z článku i nepříliš staré) lidi, že se mýlí bývá obtížné a někdy nemožné. Maminka ať si samozřejmě stojí za svým, protože dělá dobře a babička se prostě musí přizpůsobit, to jinak nejde. Kdyby se lidé měli řídit tím, že "něco bylo takhle dřív a taky to fungovalo", tak bychom stále ještě pobíhali po stromech a žili v jeskyních. Naštěstí je stále víc rozumných lidí, kteří vyžadují zdravé jídlo a ne ty šmejdy, které jsou běžně dostupné v supermarketech případně co se jedly dříve.