Foto: Shutterstock
Kimchi neboli fermentovaná zelenina
Mezi potraviny s nezaměnitelným aroma patří kvašené zelí, zejména pokud k němu přidáte česnek. Své o tom vědí milovníci korejského salátu kimchi. V kimchi, které je charakteristické svou komplexní chutí, ale i vůní, je fermentovaná zelenina. A právě díky fermentace vzniká zápach, který nemusí být každému příjemný.
Své nepříjemné aroma však kimchi vyváží benefity, které jeho pravidelná konzumace tělu přináší. S každým soustem do těla dostanete pořádnou porci vitamínů a minerálních látek, vápník, železo, velké množství antioxidantů a v neposlední řadě probiotik, které mají pozitivní vliv na zdraví našich střev.
Česnek
Česnek je jedna z nejstarších léčivých potravin na světě. V lidovém léčitelství se dodnes používá při bolestech zubů či na hrudi nebo v boji s vnitřními bakteriálními, virovými či plísňovými infekcemi. V konvenční medicíně je dokonce česnek uznávaný jako pomocník při snižování hladiny LDL cholesterolu.
„Kromě toho česnekem výborně ochutíte celou řadu pokrmů a do jisté míry dokáže podpořit rychlost metabolismu," říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE.
Ostatně k podpoře hubnutí a zároveň i obranyschopnosti organismu slouží i jiné pálivé koření – například cibule, zázvor nebo chilli papričky. Nečekejte však, že zhubnete jen díky konzumaci česneku. Na prvním místě je stále vyvážený a dobře sestavený jídelníček.
Nefiltrovaný ocet
Nefiltrované neboli probiotické octy, které se hodí zejména do studené kuchyně na dochucování čerstvých salátů, polévek, omáček, marinád na zeleninu či maso, mohou mít pro některé specifické aroma. V případě ochucených octů, které obsahují různé bylinky, koření nebo třeba zázvor, je to však zejména o zvyku. Ocet sám o sobě příliš nevoní, bylinkové a nefiltrované octy jsou však příjemně aromatické, mají jedinečnou chuť, a hlavně jsou prospěšné z hlediska zdraví.
Nefiltrovaný ocet obsahuje přírodní mateční kulturu, což je shluk tělu prospěšných mikroorganismů a enzymů, které pečují o zdravou střevní mikroflóru. Nejvyšších účinků dosáhnete při jeho konzumaci na lačno.
Kapusta
Podobně jako kvašené zelí nevoní ani vařená či zapečená kapusta. Obsahuje však obrovské množství nutričně bohatých látek. Kapusta oplývá silnými fytochemickými látkami, které mají pozitivní vliv při prevenci rakoviny, zejména pak rakoviny prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Z minerálních látek obsahuje například železo, vápník, hořčík, selen a draslík, dále vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K.
Kapusta obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů a jen velmi malé množství tuku. Díky přítomné vláknině, omega 3 nenasycených mastných kyselin a kyseliny listové patří k nejzdravějším potravinám. Kapustu doporučuji jako základ zdravého jídelníčku. Protože, může jemně nadýmat, zkuste si ji nachystat v doprovodu bylinek.
Zdroj: Věra Burešová - hlavní výživová poradkyně Natur House, Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina, Medical news today - lékařské studie, National Library od Medicine - lékařské studie
Nový komentář