Foto: Knedlíky Láznička
Ingredience:
- 200 g brambor
- 120 g hrubé pšeničné mouky
- 120 g krupice
- 3 polévkové lžíce másla
- sůl
- 3 jablka
- 1 hrst hrozinek
- ½ čajové lžičky mleté skořice
Postup:
Odeberte 2 lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte a nastrouhejte. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte hrozinky. Přikryté poklicí krátce poduste doměkka.
Tip šéfkuchaře:
„Šmorn se tradičně podává s kyselým mlékem. Je to staročeské jídlo, které se typicky připravovalo na podzim, ale výtečně se hodí také jako dezert pro dny sváteční. Opražená krupice mu společně s jablky a skořicí dává charakteristikou velmi atraktivní chuť. Přitom do receptu vůbec nepatří cukr, ovoce naprosto postačí, aby vytvořilo příjemný nasládlý nádech,“ popisuje Petr Kosiner.
Nebo raději vyzkoušíte sladké knedlíky na několik způsobů?
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Není to tak dlouho, co mě tento recept nalákal, ale chuť to dobrou nemělo
Ty brambory s tím prostě nešly. A ano, dělala jsem to bez cukru s tím, že stačí kdyžtak posypat moučkovým. Nebylo to dobré. Jen snacha vegetariánka se tvářila, že jí to chutná. Vzala si i domů, tak možná pro vytříbené jazýčky...
U nás se pod názvem šmorn podává něco jako trhanec, toto neznám ani mě to neláká.
Šmorn nam vařila babicka ,měla jsem ho rada. I ja jsem ho párkrát vařila.