Můžete je mlsat čerstvé nebo použít do nejrůznějších dezertů, nápojů, do jogurtu i tradičních ovocných knedlíků. Vhodné jsou také k zamražení. Jistě vás bude hřát i pocit, že jsou pěstovány bez zbytečné chemie, což poznáte i na jejich vynikající chuti. Vyzkoušet třeba recept na kynuté lívance s borůvkami.

Kynuté lívance s borůvkami

Suroviny
350 ml mléka 1 vejce
200 g hladké mouky
20 g třtinového cukru
10 g droždí
špetka soli
k podávání čerstvé borůvky, med a kousek másla

Postup
1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do trochy vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci mouky, 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme hustší kašičku a necháme na teplém místě stát asi 10 minut.
2. V druhé míse spolu metličkou zamícháme mléko, zbylou mouku, cukr, 1 vajíčko a špetku soli. Poté přilijeme vzešlý kvásek. Necháme na teplém místě pod utěrkou kynout asi půl hodiny.
3. Lívance pečeme pozvolna buď na oleji, nebo ještě lépe na přepuštěném másle. Do lívanečníku můžeme nejdříve naskládat pár borůvek, a ty potom zalít těstem. Pečeme do zlatova z obou stran.

Foto: Shutterstock & Tesco

Reklama