Foto: Alena Kolaříková
Základní směs na topinky můžete uchovat na zimu tak, že ji zavaříte do skleniček. Před podáváním jen ohřejete nebo můžete navíc vmíchat maso.
Suroviny
- 3 velké cibule
- 8 stroužků česneku
- 1 velká lžíce sádla
- 2 papriky
- 500 g rajčat
- 700 g cukety
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl a pepř podle chuti
- 700 g rajčatové passaty
Postup
Připravte si velký pekáč, který můžete použít na plotnu i do trouby.
Dejte ho na plotnu a zahřejte v něm sádlo. Na něj dejte opékat na půlkolečka nebo na větší kousky nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidejte nasekaný česnek. Po dalších pěti minutách přidejte zeleninu – na kostičky nakrájenou cuketu (starší kousky oloupejte, mladé cukety nemusíte), na čtvrtky nakrájená středně velká rajčata (ty větší nakrájejte na menší kousky), kostičky papriky. Promíchejte a opékejte deset minut. Přidejte zbylé suroviny – cukr, obě omáčky, vinný ocet, pepř a passatu. Promíchejte a pět minut provařte na plotně. Ochutnejte a podle potřeby osolte.
Pekáč dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 40 minut. Hotovou směs můžete klidně použít na těstoviny, nejlépe však chutná na křupavých topinkách.
Náš tip: Před podáváním do směsi přidejte opečené špekáčky, kousky vepřového nebo kuřecího masa, trochu mletého hovězího masa, které jste předtím opekli.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář