topinky.jpg (1.96 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Základní směs na topinky můžete uchovat na zimu tak, že ji zavaříte do skleniček. Před podáváním jen ohřejete nebo můžete navíc vmíchat maso.

Suroviny

  • 3 velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 1 velká lžíce sádla
  • 2 papriky
  • 500 g rajčat
  • 700 g cukety
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 700 g rajčatové passaty

Postup

Připravte si velký pekáč, který můžete použít na plotnu i do trouby.

Dejte ho na plotnu a zahřejte v něm sádlo. Na něj dejte opékat na půlkolečka nebo na větší kousky nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidejte nasekaný česnek. Po dalších pěti minutách přidejte zeleninu – na kostičky nakrájenou cuketu (starší kousky oloupejte, mladé cukety nemusíte), na čtvrtky nakrájená středně velká rajčata (ty větší nakrájejte na menší kousky), kostičky papriky. Promíchejte a opékejte deset minut. Přidejte zbylé suroviny – cukr, obě omáčky, vinný ocet, pepř a passatu. Promíchejte a pět minut provařte na plotně. Ochutnejte a podle potřeby osolte.

Pekáč dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 40 minut. Hotovou směs můžete klidně použít na těstoviny, nejlépe však chutná na křupavých topinkách.

Náš tip: Před podáváním do směsi přidejte opečené špekáčky, kousky vepřového nebo kuřecího masa, trochu mletého hovězího masa, které jste předtím opekli. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Křupavé topinky s houbami

1.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

8 tipů co se starým pečivem

2.jpg (81 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama