61de9978277e5cl.jpgFoto: Shutterstock

Horkovzdušná fritéza
Máte rádi smažené řízečky, sýr a další pokrmy s křupavou strouhankovou kůrčičkou? V tom případě se těchto dobrot nemusíte vzdávat ani při hubnutí. Skvělým pomocníkem je fritéza založená na principu horkého vzduchu, díky které získáte křupavé pokrmy s použitím jen velmi malého množství oleje. Horkovzdušnou fritézu můžete využít i místo trouby a připravovat v ní třeba kuřecí stehna nebo jakékoli maso. Skvělé jsou i hranolky z čerstvých brambor – budou uspokojivě křupat, ale nebudou nasáklé olejem.

Když vás honí mlsná
Nemusíte se vzdávat ani všeho sladkého. Pokud jste si dříve kupovali ovocné jogurty a nyní v ústech smutně převalujete bílé, které vám moc nejedou, můžete si je osladit. Místo cukru ovšem sáhněte po přírodních sladidlech, jako je stévie nebo erythritol, které mají nulový obsah kalorií. Čas od času si můžete koupit také proteinovou tyčinku nebo třeba proteinový pudink se sladidly, který zažene chuť na další dobroty. I se sladidly je ovšem třeba zacházet střídmě.

Občas i fast food
I v pobočkách rychlého občerstvení, kam se čas od času možná rádi vydáte, najdete méně kalorické nebo nutričně vyváženější pokrmy, které nenapáchají tolik škody. Jsou to například saláty s grilovaným kuřetem, poké bowls nebo kuřecí nugetky. Na stránkách řetězců většinou najdete dokumenty, v nichž jsou uvedené kalorické hodnoty jednotlivých pokrmů a podle nich se můžete řídit.

Zelenina nebo polévka před jídlem
Před každým hlavním pokrmem dne je vhodné si nachystat misku se zeleninou a tu dochutit třeba citrónovou šťávou a kapkou olivového oleje. Zelenina je nízkokalorická, obsahuje hodně vlákniny a dokáže žaludek před dalším jídlem alespoň částečně zaplnit, takže toho potom sníte méně. Navíc obsahuje důležité vitaminy a minerály. Skvělé jsou také polévky – nejlépe nízkokalorické vývary s trochou zeleniny či masa. Prospívají kloubům a kostem a rovněž zaplní obsah žaludku.

Zdroje: autorka článku healthline, healthmag