Bedly najdete téměř v každém lese, i když jiné houby téměř nerostou. Jsou snadno rozpoznatelné a připravíte z nich ty nejlepší houbové řízky pod sluncem. Co k nim? Přeci brambory s máslem!
Využijte menší i větší bedly. Ty, které jsou už velké rozvinuté, i malé, které na řízky rozpůlíte. Co s nožičkami? Usušte je a rozmixujte nebo rozmačkejte. Bude z nich dokonalé domácí houbové koření.
Bedly chutnají výborně i nakrájené na proužky a přidané k pečené zelenině nebo podušené v omáčce. Dnes však křupavé, v trojobalu.
Suroviny
- bedly - čerstvě nasbírané v lese
- strouhanka
- vejce
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo nebo řepkový olej na smažení
Postup
Bedly očistěte, odřežte nožičky a ty usušte na koření.
Zavřené kloboučky rozkrojte na polovinu nebo na čtvrtiny, aby se lépe obalovaly a smažily.
Připravte si tři hluboké talíře nebo větší misky.
Do první dejte mouku s kmínem, do druhé osolené a opepřené, rozšlehané vejce, do třetí strouhanku.
Každý klobouček nejprve obalte důkladně v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla nebo oleje, dozlatova.
Podávejte s brambory nebo bramborovou kaší, se salátem nebo chlebem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Houbová sezóna na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
jarka1234 — #30

slovo dělat tam nemá být
Tak konečně budu dnes dělat smažit bedly. Po dvou letech. Už se těším. Zdravá výživa jde stranou.
Suzanne — #28 Fakt - záleží kde.
. . . U nás na Moravě teprve těchto čtrnáct dní - bedle +
hřiby pravé + babky = moc + moc . . . .
Rikina — #27 No kruci, kde to chodíš? Já už nevím, co s nimi, chlap to pořád nosí a máme plnou lednici
Mno, dneska jsem byla celý den v lese, a viděla jsem jednu jedinou nedomrlou mrňavou bedlu.
Ani jinými houbami les zrovna nehýřil. Kupříkladu ačkoli je Václava, tak václavky nikde. Nehorázné poměry. Mělo by se to nějak líp organizovat, si ty houby dělaj, co chtěj.
monkee — #25 Oblíbená píseň mého dětství
Dostala jsem od souseda, poněvadž já nesbírám houby s pruhovanými výtrusnicemi. A byly ...vynikající, samozřejmě smažené a to víte, že jsem se zeptala, zda se nás nechce zbavit
, očividně nechtěl
kobližka — #22
určitě bydlíš daleko, jinak bych snad dojela
jarka1234 — #21 Přijeď k nám
kobližka — #18
no jo, jenže jak kde, víš.
Maria28 — #14Dopředu bych je nesmažila, změknou a zhadrovatí, nejlepší jsou čestvě vysmažené - jako ostatně všecko.
kobližka — #18Pýchavka se musí jíst čerstvě usmažená, pak je křehká. Po delší prodlevě změkne a už to není ono. Já dneska odpoledne viděla dědu s košem bedel u zastávky autobusu. Ty byly!! Klobouky jak talíře.
jarka1234 — #4 Tak já mám zase naopak pocit,že letos je bedel jako málokdy,rostou naprosto všude
meme — #3 Bedlu určitě poznáš a když si nejseš jistá,zeptej se někoho kdo jí zná a příště už budeš vědět.
gerda — #1 No,úplně nejlepší je samozřejmě "masák".Nedávno mi známá dala půlku pýchavky a ta mě teda moc neohromila,bylo to jako vata
Bedly jsme měli dnes k obědu, včera jsem jich přinesla plno, mňam.
Leni2 — #7 to vám závidím. Ty jsem od dětství milovala
Původně jsem chtěla napsat, že ta bedla na řezu asi není bedla, přišlo mi to jako vysoký řez vepřového, ale vyběhla jsem do lesa, našla jsem jen bedly, nic jiného, a fakt ty bedly jsou na řezu vysoké a masité. V pátek jedu za dcerou do Prahy, co myslíte, vydrží ty bedly do pátku, abych je v pátek osmažila a pár jich přivezla, našla jsem jich fakt hodně...
Allma — #12
já už jsem je tak dva roky nedělala, bohužel
Já můžu tak akorát smažit koupené žampiony, ale to není ono.
jarka1234 — #6 dnes bude dcera smazit a včera jich ještě i rozdala
bedle našla, budou zítra smažené...dnes jsou těstoviny se žampiony...rostou nám na louce, stejně jako pýchavky...