Máte chuť občas odlehčit svůj jídelníček a vynechat maso? Máme pro vás inspiraci na skvěle dochucený salát se zdravými mungo klíčky. Uděláte něco pro své zdraví a navíc si velice pochutnáte.
Mungo klíčky si musíte připravit dva, tři dny dopředu. Já si jich naklíčím vždycky více a uchovávám je v lednici. Samotné dokončení dnešního teplého salátu je otázkou minut.
Co je šmakoun?
Šmakoun je plnohodnotná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, bez tuků, cholesterolu, lepku, s minimem sacharidů a s nízkou energií. Vyrábí se z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Já jsem o něm už hodně slyšela a teprve teď koupila v obchodě se zdravou výživou a musím říct, že mi zachutnal.
Jan na mungo klíčky?
Připravte si mungo fazole. Ty propláchněte a zbavte případných nečistot. Nasypejte je do misky a zalijte studenou vodou, aby byly všechny fazolky ponořené. Nechejte stát na kuchyňské lince, zhruba 12 až 15 hodin. Potom obsah misky vyklopte do cedníku, fazolky propláchněte a vraťte do misky. Tentokrát už bez vody.
Postup s cedníkem a proplachováním opakujte dvakrát denně, dokud nebudou fazolky mungo vyklíčené.
Suroviny
- 4 plátky šmakouna
- 1 cibule
- 2 menší cukety
- mungo klíčky
- sůl a pepř
- olivový olej
- Kalamata Papadimitriou tmavý balzamikový krém s fíky
Postup
Ve velké a hluboké (ideálně wok) pánvi rozehřejte oleje a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu. Ochuťte solí a pepřem.
Opékejte, dokud cuketa trochu nezměkne. Lepší bude, když bude alespoň trochu křupat, neměla by být úplně měkká.
Na vedlejší plotně si na kapce oleje opečte z obou stran šmakouna. Doporučuji ochutit oblíbenou kořenící směsí, případně koupit ochucenou verzi.
Pánev s cuketou stáhněte z plotny a vmíchejte do cukety klíčky.
Salát dejte do talíře, přelijte balzamikovým krémem a nahoru položte plátky šmakouna.
Dobrou chuť přeje Elly.
Líbil se vám dnešní recept? Máme pro vás na našem magazínu další podobné pochoutky...
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
nemusím
ještě jsem šmakouna neochutnala...
Šmakouna ráda nemám. Ale ten salát vypadá výborně.
Kadla — #19 mivaji je v Bille
tam kupuju i ostatni smakouny ... smakoun mi nejvic chutna peceny, jen tak jako zakusek zvladam fakt jen ty sladke - merunkovy, s brusinkama
Šmakouna jsem měla 2x, nechutnal mi. Ale zato abslutně jíždím na šmakounových nudlích, akorát, že se špatně shánějí.
Šmakouny nemusím
určitě si můžete salát dát třeba s kuřecím masem :-)
kuzle — #9 Tak s rýžovými nudlemi jsem šmakouna ještě nezkoušela. Také děkuji za dobrý tip.
Vypadá to lákavě...
Klidně bych zkusila
tak to ne
Za mě Šmakoun teda určitě ne. A hlavně - jak je někde psané "plnohodnotná potravina", tak je to vždy nějaká náhražka a ty teda
.
kuzle — #9Moc děkuji za tip Kačko
vladka321 — #8 smakoun je dobry a hozeny na panvicku super
ja si ho delam s ryzovymi nudlemi, rajcaty, okurkou, bazalkou a olivovym olejem a je to basta .... a i ten na sladko je celkem fajn, ten si zakusuju obcas na svacu
mam tuhle potravinu doporucenou od vyzivove poradkyne a cloveka zasyti a pritom je to dietni
i smakounovy zdrave nudle jsou velmi velice jedle
Šmakouna jsem ještě neměla a ani o něm neslyšela - určitě vyzkouším a děkuji za inspiraci
nechutná mi
ne e
No a mě doteď odrazoval ten název
Tak alespoň vím, co to je, třeba to někdy zkusím.
Šmakoun je výborný