salát se šmakounem

Máte chuť občas odlehčit svůj jídelníček a vynechat maso? Máme pro vás inspiraci na skvěle dochucený salát se zdravými mungo klíčky. Uděláte něco pro své zdraví a navíc si velice pochutnáte.

Mungo klíčky si musíte připravit dva, tři dny dopředu. Já si jich naklíčím vždycky více a uchovávám je v lednici. Samotné dokončení dnešního teplého salátu je otázkou minut.

Co je šmakoun?

Šmakoun je plnohodnotná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, bez tuků, cholesterolu, lepku, s minimem sacharidů a s nízkou energií. Vyrábí se z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Já jsem o něm už hodně slyšela a teprve teď koupila v obchodě se zdravou výživou a musím říct, že mi zachutnal.

Jan na mungo klíčky?

Připravte si mungo fazole. Ty propláchněte a zbavte případných nečistot. Nasypejte je do misky a zalijte studenou vodou, aby byly všechny fazolky ponořené. Nechejte stát na kuchyňské lince, zhruba 12 až 15 hodin. Potom obsah misky vyklopte do cedníku, fazolky propláchněte a vraťte do misky. Tentokrát už bez vody.

Postup s cedníkem a proplachováním opakujte dvakrát denně, dokud nebudou fazolky mungo vyklíčené.

Suroviny

  • 4 plátky šmakouna
  • 1 cibule
  • 2 menší cukety
  • mungo klíčky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • Kalamata Papadimitriou tmavý balzamikový krém s fíky

Postup

Ve velké a hluboké (ideálně wok) pánvi rozehřejte oleje a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu. Ochuťte solí a pepřem.

Opékejte, dokud cuketa trochu nezměkne. Lepší bude, když bude alespoň trochu křupat, neměla by být úplně měkká.

Na vedlejší plotně si na kapce oleje opečte z obou stran šmakouna. Doporučuji ochutit oblíbenou kořenící směsí, případně koupit ochucenou verzi.

Pánev s cuketou stáhněte z plotny a vmíchejte do cukety klíčky.

Salát dejte do talíře, přelijte balzamikovým krémem a nahoru položte plátky šmakouna.

Dobrou chuť přeje Elly.

Líbil se vám dnešní recept? Máme pro vás na našem magazínu další podobné pochoutky...

čočkový salát

kuře

zapečený lilek

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama