Domácí robot je sice skvělá věc, ale pokud nemáte velkou kuchyňskou linku, na které by mohl stát a být stále při ruce, zřejmě ho moc používat nebudete. Vyndavat ho pokaždé ze skříňky a skládat dohromady zabere tolik času, že je lepší mrkev nastrouhat a sníh ušlehat v ruce. V tom vám mohou pomoci buď jednoduché tyčové nebo ruční mixéry, kterým se také říká šlehače.
Mixéry sice nezvládnou tolik kuchyňských úkonů jako roboti, ale bez problému s nimi ušleháte pomazánku, sníh i šlehačku, nebo připravíte dětskou polévku a rozmixovanou mrkev. Mají také jiné výhody - často se prodávají s držáky, které přiděláte na zeď a mixér do nich zavěsíte. Jsou tak stále po ruce a nezabírají místo na pracovní desce. A samozřejmě oceníte i jejich nízkou cenu, která začíná zhruba na 200 korunách.
Nejjednodušší a nejlevnější jsou tyčové mixéry, pro které se používá také název ponorné. Základ tvoří ergonomicky tvarovaná rukojeť, která připomíná tyč. Tady také najdete spínač. Rukojeť může být i mírně zdrsněná, aby mixér neklouzal v ruce. I tyto jednoduché přístroje vám pomohou při drcení, sekání, hnětení či mixování. Vybírat si lze z několika rychlostí, některé mají i impulsní či turbo mixování, které ještě zrychlí a zefektivní práci.
Některé firmy je prodávají včetně misky o objemu od jednoho do dvou litrů. Někdy bývá i s víkem, aby potraviny nestříkaly všude kolem. Typy s nádobou jsou samozřejmě dražší. Zvažte, jestli je opravdu potřebujete, s těmito mixéry totiž můžete pracovat v jakékoli vyšší míse nebo odměrce.
Oceníte však u nich jiný doplněk - oko na konci rukojeti. Snadno je tak zavěsíte na zeď a jednoduše je sundáte, když je právě potřebujete.
Více práce v domácnosti zastanou ruční mixéry neboli šlehače. Mají stejný nástavec jako tyčové, jež slouží k sekání, drcení či mixování, ale také dva typy metel na hnětení, šlehání a míchání. Jsou o něco větší, nabízejí možnost regulovat si výkon a doplňuje je speciální tlačítko na uvolnění metel. Také ruční šlehače si lze koupit s mísou, nebo bez. Někdy je ve standardní výbavě speciální stojan a nádoba, které při práci zastanou člověka.
foto: archiv firem Bosch a Philips
Nový komentář
Komentáře
Ruční šlehače a mixéry jsou super věc. Já už bez nich v kuchyni neudělám ani ránu.
když sme u toho. tak neska se těšim na výměnu manželek. je to sice někdy docela pí*ovina založená na tom, že každá rodina je jiná a většinou se tam jedná o to, že obě rodiny vychovávají děti jinak a někde se míň uklízí, neska to ale bude FAKT extrém. sem četla, že maj proch*aný povlečení a nevlastní koště
xenie:
jasně, že ne, ale divila sem se..
kemy: a to jsi vážně čekala rady, ktera si šlehnout snadno a rychle ?
ale název zaujal i mne...
Souhlasím s Luciš, doporučuju ponorný mixer s nerezovou tyčí. Určitě se to vyplatí.
z názvu článku sem byla dost překvapená a hned sem na to klikla... kuchyňský potřeby sem nečekala
gerda: ponorný mixér hladinu jenom trochu zvlní a udělá super pěnu, dělám s ním majonézu ve vyšší úzké nádobě, i pomazánky s ním šlehám
, šlehač a hnětač na těsta používám normálně v míse
Luciš: tak díky, já jsem si to jen neuměla představit bez krytu. Kdysi jsem totiž mixovala v klasickém mixéru a zapomněla to zvrchu zavřít. Bylo to až na stropě
prý:Šlehněte si snadno a rychle....
Já si v první chvíli myslela, že jsme už tady najely na drogovou poradnu...jinak tyčový mixér máme, ale skoro vůbec nepoužíváme...je celý plastový a byl dost levný, tak se bojim, aby horké jídlo plastově nezahustil
jinak používám klasického robota, který ja např. na strouhání brambor na bramboráky k nezaplacení....
gerda: včera jsem dělala křenovku v nízkém kastrolu pro dva a vedle ani kapka
jenom doporučuju nerezové provedení tyče mixeru (viz náš Braun), naši mají starší Etu a kupovali tu nasazovací tyč s nožem už třikrát.
Když si koupím tyčový mixér - stačí na mixování normální hrnec nebo mísa? Já mám obavy, abych pak neuklízela celou kuchyň...
ten bezdrátový vypadá dobře
Už jsem se lekla ...
Ts - robot.