st.jpg
Foto: Ilustrační foto. Shutterstock

Recept na těsto pochází ze starých valašských receptářů od babiček a prababiček. Je to jednoduché univerzální těsto, které můžete stejně úspěšně použít na jablkový nebo jiný štrůdl.

Suroviny

1636024525760.jpg
Foto: Alena Kolaříková

těsto

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička soli

náplň

  • 250 g salámu Kavalír nakrájeného na kolečka
  • 300 g sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
  • 1 lžička drceného kmínu

na potření

  • 1 vejce
  • celý kmín

Postup

Nejprve v míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte lehce změklé máslo a tvaroh. Vypracujte tuhé, nelepivé těsto, které necháte půl hodiny odpočívat v lednici. Poté těsto rozválejte na obdélník a zaskládejte salámem Kavalír nakrájeným na kolečka.

Bílé nebo červené zelí dejte do cedníku a důkladně z něj vymačkejte všechnu tekutinu. Nasekejte nadrobno velkým nožem, aby v náplni nebyly dlouhé kusy. Navrstvěte na salám a lehce zasypejte drceným kmínem. Zaviňte do štrúdlu, pevně přitiskněte spoje i okraje.

Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Posypejte celým kmínem.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova.

Nechejte vychladnout a krájejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vídeňský jablečný závin

zavin.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Taštičky z listového těsta plněné masem

zavin2.jpg

Foto: Jana Nováková

Šátečky z listového těsta na 100 způsobů

zavin3.jpg

Foto: Alena Kolaříková