Foto: Ilustrační foto. Shutterstock
Recept na těsto pochází ze starých valašských receptářů od babiček a prababiček. Je to jednoduché univerzální těsto, které můžete stejně úspěšně použít na jablkový nebo jiný štrůdl.
Suroviny
Foto: Alena Kolaříková
těsto
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 250 g másla
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1 lžička soli
náplň
- 250 g salámu Kavalír nakrájeného na kolečka
- 300 g sterilovaného zelí ve sladkokyselém nálevu
- 1 lžička drceného kmínu
na potření
- 1 vejce
- celý kmín
Postup
Nejprve v míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Přidejte lehce změklé máslo a tvaroh. Vypracujte tuhé, nelepivé těsto, které necháte půl hodiny odpočívat v lednici. Poté těsto rozválejte na obdélník a zaskládejte salámem Kavalír nakrájeným na kolečka.
Bílé nebo červené zelí dejte do cedníku a důkladně z něj vymačkejte všechnu tekutinu. Nasekejte nadrobno velkým nožem, aby v náplni nebyly dlouhé kusy. Navrstvěte na salám a lehce zasypejte drceným kmínem. Zaviňte do štrúdlu, pevně přitiskněte spoje i okraje.
Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Posypejte celým kmínem.
Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova.
Nechejte vychladnout a krájejte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Taštičky z listového těsta plněné masem
Foto: Jana Nováková
Šátečky z listového těsta na 100 způsobů
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
S kysaným zelím jsem ještě nedělala, závin určitě vyzkouším.
Super tip na sobotní odpoledne
Děláme s kysaným zelím a libovou slaninou.
Miluju listové i linecké těsto a podzimní moučníky. Děkuju za inspiraci