Foto: Elizabeth Lore
Suroviny
- 1 listové těsto
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1 velký kelímek zakysané smetany
- 20 dkg slaniny
- 1 větší cibule
- 1 lžička tymiánu
- 20 dkg tvrdého sýru (co budete mít doma)
- 10 dkg sýru na posypání
- 1 balení čerstvého sýra (vypadá jako hrudkovitý tvaroh)
Foto: Elizabeth Lore
Postup
Základem je jednoznačně opražená slanina s tymiánem, která dodá koláči perfektní chuť.
Do formy dáte listové těsto i s pečícím papírem, přebytky odkrojte a vytvarujte těsto tak, aby byla forma pokrytá celá, i okraje formy. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou. Na těsto pak vylijete směs zakysané smetany s ušlehaným vejcem, nastrouhaný sýr a sůl, pepř. Na tuto směs pak dáte osmaženou cibuli se slaninou a tymiánem. Na to nadrobíte čerstvý sýr a posypete strouhaným sýrem. Dáte do vyhřáté trouby na 190 °C. Pečte 35 až 45 minut, dokud nebude směs dobře propečená.
Je možné, že se vám koláč bude zvedat. Směs pak stačí během pečení lehce propíchnout nožem a spadne zase zpátky. Ideální příloha je salátek s ředkvičkami, cherry rajčaty a s krémovým balsamicem.
Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore.
Foto: Akademie kvality
Cuketovo bramborový slaný koláč
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář