5.jpg (66 KB)

Foto: Elizabeth Lore

Suroviny

  • 1 listové těsto
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1 velký kelímek zakysané smetany
  • 20 dkg slaniny
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička tymiánu
  • 20 dkg tvrdého sýru (co budete mít doma)
  • 10 dkg sýru na posypání 
  • 1 balení čerstvého sýra (vypadá jako hrudkovitý tvaroh) 

4.jpg (127 KB)

Foto: Elizabeth Lore

Postup

Základem je jednoznačně opražená slanina s tymiánem, která dodá koláči perfektní chuť.

Do formy dáte listové těsto i s pečícím papírem, přebytky odkrojte a vytvarujte těsto tak, aby byla forma pokrytá celá, i okraje formy. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou. Na těsto pak vylijete směs zakysané smetany s ušlehaným vejcem, nastrouhaný sýr a sůl, pepř. Na tuto směs pak dáte osmaženou cibuli se slaninou a tymiánem. Na to nadrobíte čerstvý sýr a posypete strouhaným sýrem. Dáte do vyhřáté trouby na 190 °C. Pečte 35 až 45 minut, dokud nebude směs dobře propečená.

Je možné, že se vám koláč bude zvedat. Směs pak stačí během pečení lehce propíchnout nožem a spadne zase zpátky. Ideální příloha je salátek s ředkvičkami, cherry rajčaty a s krémovým balsamicem. 

Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore.

Vegetariánský slaný koláč

6.jpg (26 KB)

Foto: Akademie kvality

Cuketovo bramborový slaný koláč

7.jpg (98 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Houbový quiche

8.jpg (61 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama