Ještě posledních pár cuket. Nápady dochází. Už jsme je měli několikrát nasladko i naslano a tentokrát jako výborný slaný koláč - quiche (čti kyš). Těsto na slaný koláč je univerzální a při jeho výzdobě máte volnou ruku. Komu se nechce dělat s těstem, ač je recept jednoduchý a rychlý, může použít kupované listové těsto. Ale je to škoda.
Základní těsto na quiche
300 g hladké mouky
150 g másla
1/2 lžičky soli
8 lžic studené vody
Máslo nakrájíme na kousky a prohněteme s moukou a solí. Vytvoříme drobenku, do které přidáme ještě studenou vodu. Důkladně promačkáme a vytvoříme hladké těsto, které dáme asi na půl hodiny až hodinu do lednice. V lednici nám toto těsto vydrží i dva dny, a když si ho chcete nadělat do zásoby, můžete ho skladovat v mrazáku.
Hotové těsto dáme do koláčové formy, kterou není nutné ani vymazávat ani vysypávat. Těsto je nutné předpéct, a to v troubě předehřáté na 200 °C. Rozválíme z něj kruh, který dáme do koláčové formy. Těsto propícháme vidličkou a nahoru položíme pečící papír a zasypeme něčím, co nám těsto zatíží. Já používám fazole.
Pečeme 20 minut. Poté vytáhneme z trouby, fazole vysypeme, pečící papír sejmeme a ještě deset minut dopečeme, než těsto trochu zezlátne. Teď je nejvyšší čas na předpečený korpus dát připravenou náplň.
Quiche s cuketami a mletým masem
mleté krůtí maso
sůl a pepř
cibule
cukety
gouda
tymián, případně jiné koření
olej
Na oleji osmahneme cibuli, nakrájenou na kostičky. Doporučuji použít červenou cibuli, je skvělá. Přidáme mleté maso, které osolíme, okořeníme čerstvým pepřem a oblíbeným kořením. Nejvíce se hodí tymián.
Osmahneme a podusíme doměkka.
Přichystáme si připravený, předpečený korpus. Vysypeme na něj hotové mleté maso a nahoru naskládáme plátky cuket, které lehce osolíme. Zapečeme asi 20 minut, na 180 °C. Před koncem pečení zasypeme nastrouhaným sýrem.
Koláč z trouby vytáhneme a necháme ve formě vychladnout.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zajímavý recept, cukety pěstujeme, tak ho budeme moct vyzkoušet
cuketu pěstuji a máme jí rádi na všelijaký způsob
Cuketa má velké využití, připravuji ji s radostí...
Cuketu s mletým masem doma dělávám, chutná nám.
cuketu mám moc ráda
Jala — #42 samozřejmě paprikou ...
Cuketu miluju a dělám často - buchtu, polévku, restovanou s pakrikou a baklažánem, jako bramborák-cukeťák, ratatouille i do fr. brambor, ale tento recept mě moc neláká. Téměř syrovou cuketu - jak ji vidím na fotce - moc nemusím.
Asi bych si nedala
Cuketu nemám ráda, takže tentokrát to není nic pro mě
dobrý nápad
Trefa:ja bych misto cukety to udelala shoubamy.snad ted zacnou rust.
Jindriska8 — #18 tajnostii — #13 U nás taky
Cukety došly,tak snad příští rok
Zajímavý recept, zkusím
vypadá to lákavě
magic11 — #26 já se teda přidávám k vašemu názoru. pizza není o dvoucentimetrový buchtě, ale o tom výborným slaboučkým někdy křupavým těstíčku
tetička25 — #29 pizzu bez těsta taky nemám ráda. Když mohu, dám přednost mamčině pizze z kynutého těsta, kde je aspoň do čeho kousnout a pizzerky si vybírám taky podle toho.
Cuketu mám ráda, takže někdy příště vyzkouším.
Cuketu baštíme, takže možná někdy vyzkouším.
magic11 — #26 To u nás nefrčí, kde není skoro žádné těsto, takže dělám pizzu z kynutého