dort2.jpg

Upečte netradiční dort pro ty, kteří nemají rádi sladkosti. Slibujeme, že uspějete především u chlapů. Ti budou z dortu nadšení. Výzdoba vám sice zabere celkem dost času, ale za krásné překvapení to určitě stojí!

Základ na slaný dort můžete udělat dvěma způsoby. Jednodušší je koupit toastový chléb, kterým vyskládáte rozevírací formu na dort. Já jsem zvolila způsob trochu zdlouhavější - základ jsem upekla z chlebového těsta.

Vyzdobit dort můžete čímkoliv, co máte rádi. Vy nebo obdarovaná osoba. Výborně se hodí suché salámy, větší i menší, šunka, šunkové salámy, plátkový sýr, jarní cibulka i jiná zelenina.

Suroviny

na chlebový základ

  • 350 g vody
  • špetka cukru
  • špetka kmínu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 4 lžíce rozpuštěné Hery

na ozdobení

  • asi 600 - 800 g různých uzenin a sýrů, nakrájených na tenké plátky
  • zelenina
  • 4 kelímky pomazánkového másla
  • koření na dochucení pomazánkového másla
  • 200 g pařížského salátu
  • párátka

dort.jpg

Postup

Na dort si připravte rozevírací dortovou formu. Já jsem použila svou oblíbenou z Ikea. Má dvě různá dna. Jedno obyčejné, kulaté, na klasické dorty. A jedno „bábovkové“, s rovným dnem, ale dírou uprostřed. A to jsem právě použila. Chtěla jsem mít uprostřed dortu díru.

Ohřejte vodu, aby byla vlažná. Dejte do ní trochu cukru a rozdrobte droždí. Nechejte chvíli na teplém místě, až kvasnice udělají na povrchu bubliny. Smíchejte obě dvě mouky, sůl, kmín. Přidejte rozpuštěnou Heru a vodu s kváskem. Umíchejte těsto, které necháte hodinu kynout na teplém místě.

Formu vymažte olejem. Natvarujte do ní těsto. Já jsem z těsta vyválela hada, kterého jsem obtočila kolem dokola formy.

Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C, ve středu trouby a na běžný horní i dolní ohřev. Po čtvrt hodině pečení otevřete dvířka, troubu vyvětrejte a stáhněte teplotu na 180 °C. Dopékejte 45 minut.

Chleba nechejte 15 minut prochladnout a vyklopte z formy. Nechejte na mřížce úplně vychladnout.

Ostrým nožem - pilkou, prokrojte chleba jako dort, na čtyři díly. Připravte si pomazánky.

Dochucení nechám na tom, co máte rádi. Hodí se bylinky, sušená rajčata, chilli papričky, nastrouhaný sýr, tavený sýr, sladká paprika, nasekaná šunka... Fantazii se meze nekladou. Pomazánkami promažte pořádně všechny vrstvy a dort poskládejte dohromady. Do středu dortu dejte pařížský salát. Jeho povrch přikryjte plátkem sýra.

A celý dort opět pomažte připravenými pomazánkami. Nyní můžete začít zdobit.

Z jednotlivých koleček salámu motejte kytičky, které párátkem připichujte k dortu. Skládejte je těsně na sebe, aby byl dort pořádně zaplněný. Až je ozdobený celý povrch dortu, ozdobte i strany. Na pomazánce budou menší kolečka salámu držet sama, není potřeba je připichovat párátkem.

Nakonec dozdobte zeleninou. Hezky vypadají třeba ozdobně vykrojené ředkvičky, cherry rajčata a zelené kousky nakrájené z jarní cibulky.

Když budete dort skladovat v lednici, přetáhněte ho opatrně potravinářskou fólií, ať neoschne.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dorty pro milovníky čokolády

dort13.jpg

dort.jpg

dort1.jpg

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

TÉMATA:
SLANÉ PEČENÍ