Foto: Tatra
Cuketa, plodová zeleniny z rodu tykvovitých, má neutrální nebo mírně ořechovou chuť, proto v kuchyni nachází všestranné využití, a to ve slaných i sladkých receptech. Doporučujeme sklízet menší plody, na kterých si více pochutnáte. Cuketa jde konzumovat tepelně upravená, ale i syrová.
Pozor si dejte, pokud chutná hořce. V tomto případě byste ji neměli jíst. Kukurbitaciny by vám způsobily žaludeční či střevní potíže.
Čas přípravy: 60 min
Ingredience
- 4–6 tortilla placek
- 1 cuketa
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti špenátu
- 6 cherry rajčat
- 200 g smetany ke šlehání 30% Tatra
- 4 vejce
- 150 g strouhaného sýra gouda
- 3 lžíce tradičního másla Tatra
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
Postup
Nejprve orestujte na jedné lžíci másla cuketu nakrájenou na kolečka, plátky červené cibule a česneku. Vejce prošlehejte se smetanou ke šlehání, strouhaným sýrem a dochuťte solí a pepřem.
Kulatou formu lehce potřete zbylým rozpuštěným máslem, vyložte první tortillou a znovu přidejte máslo. Dvě tortilly rozdělte na čtvrtiny, vyskládejte do formy a potření zopakujte. Poslední tortillu vložte do formy celou a potřete poslední vrstvou másla. Na tortilly nasypte orestovanou zeleninu, přidejte čerstvý špenát a vše zalijte připravenou smetanovou směsí. Zaskládejte přepůlenými cherry rajčaty a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C na cca 30–40 minut dozlatova. Ozdobte čerstvou bazalkou.
Nový komentář
Komentáře
Vypadá dobře.