64da10b285072obrazek.pngFoto: Pernerka

Ingredience:

Těsto

  • 400 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 250 g másla (pokojová teplota)
  • 1 ČL soli
  • 1 vejce

Náplň

  • 200 ml šlehačky
  • 5 vajec
  • muškátový oříšek (cca půl čajové lžičky)
  • 1 ČL soli
  • 100 g nastrouhané goudy
  • 2 středně velké cukety

 Na dokončení

  • 100 g nastrouhané goudy

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sůl a zpracujeme hladké těsto. Můžeme použít robot. Hotové těsto natlačíme do dortové formy, a to včetně stěn formy. Cuketu si nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a necháme vypotit – cca 10 minut. Poté papírovou utěrkou důkladně osušíme z obou stran. V misce si rozšleháme vajíčka se šlehačkou, solí, nastrouhaným sýrem a muškátovým oříškem. Část této směsi, cca 2/3, nalijeme do dortové formy. Začneme s rolováním cukety. Nejprve si vezmeme jeden plátek, ten stočíme do malé ruličky, na ni přibalíme další plátek, další a další až nakonec nám vznikne velký kruh, který přendáme do dortové formy. Cuketu zalijeme zbylou směsí a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 50 minut. Koláč necháme úplně vychladnout.

S cuketou máme i jiné recepty:

cuketyabrambory.jpg (141 KB)Foto: Alena Kolaříková

6486f5e3801cbobrazek.png
Foto: Shutterstock

Reklama