6dda14-ovesne_placicky_1.jpeg (592 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Proč přidat do těsta bílý jogurt? Ať už připravujete těsto slané nebo sladké, tak bílý jogurt je skvělou přísadou. Především dodává těstu vláčnost a nadýchanost, což je výsledkem reakce mezi kyselým jogurtem a jedlou sodou nebo práškem do pečiva. Díky obsahu mléčných kyselin jogurt také zjemňuje strukturu těsta.
Další výhodou je, že jogurt snižuje kalorickou hodnotu oproti receptům s větším množstvím tuku. Zároveň obohacuje těsto o vápník a bílkoviny, čímž zvyšuje nutriční hodnotu pokrmu. Jogurt v těstě také pomáhá prodloužit čerstvost výrobku - pečivo s jogurtem nevysychá tak rychle. 

Suroviny

  • 350 g bílého jogurtu z Valašska
  • 200 g bílé nebo celozrnné špaldové mouky
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 100 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 4 hrsti nasekaného medvědího česneku (nebo pažitky)

Dip

  • bílý jogurt z Valašska
  • sůl podle chuti
  • najemno nasekaný medvědí česnek

Postup

Vejce rozklepněte a rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s jogurtem a vodou. Zvlášť v misce smíchejte mouku, ovesné vločky, sůl a prášek do pečiva. Potom obě tyto složky – sypkou a tekutou, smíchejte dohromady.
Úplně nakonec jemně vmíchejte nadrobno nasekaný medvědí česnek a sníh z bílků. Po sezóně medvědího česneku můžete použít pažitku nebo jiné bylinky.
Placičky, velikostně podle vašeho vkusu, smažte v trošce rozehřátého oleje nebo sádla, jak máte chuť. Není potřeba mít vysokou vrstvu tuku. Na kvalitní pánvičce usmažíte i bez tuku.
Podávejte s dipem, který jednoduše připravíte smícháním bílého jogurtu, nasekaného medvědího česneku a špetky soli.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdravý dort z ovesných vloček, kokosu a tvarohu

Jogurt s chia semínky a ovocem