Palačinky mají dlouhou historii a jejich původ sahá až do starověkých civilizací. První zmínky o pokrmech podobných palačinkám se objevují už ve starověkém Řecku a Římě, kde se připravovaly z mouky, olivového oleje, medu a mléka. Ve středověké Evropě se pak palačinky staly běžným pokrmem, a to díky své jednoduchosti a dostupnosti základních surovin.

Palačinky jsou dnes oblíbené po celém světě, ale zvláště je milují Francouzi, kteří je připravují jako tenké a jemné „crêpes“. Ty jsou často podávány s různými sladkými nebo slanými náplněmi. Francouzská kuchyně má velkou tradici v přípravě palačinek a právě odtud pochází řada moderních receptů.

Dalším národem, který palačinky velmi miluje, jsou Rusové, kteří připravují tzv. "bliny" - malé, silnější palačinky často podávané s kaviárem, smetanou nebo jinými tradičními přílohami.

ea39fe-masova_stories_2.jpg (295 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

palačinky

  • 200 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli

náplň

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1/2 balení směsi koření Kuře gril Avokádo
  • hrst rukoly
  • 100 g rajčat
  • 250 g Lučiny (nebo jiného čerstvého sýra)
  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky 
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 5 stroužků pečeného česneku
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej
c5ea6163d31f3-ho5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Špenátové palačinky s houbami

Postup

Suroviny na palačinky vyšlehejte metličkou nebo šlehačem, aby vzniklo hladké těsto. Nechejte alespoň hodinu odležet v lednici. Poté usmažte palačinky.
Lučinu smíchejte se smetanou a pečeným česnekem. Ochuťte solí a pepřem. Namažte připravené palačinky.
Maso marinujte ve směsi oleje a koření. Opečte na grilu. Nakrájejte na plátky a naskládejte na palačinky. Dolaďte rukolou a čerstvými rajčaty.
Zamotejte a podávejte.

Jak na pečený česnek?

  • 1 hlavička česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • alobal nebo pečicí papír

Předehřejte troubu na 200 °C. Odřízněte vršek česnekové hlavičky, aby byly vidět jednotlivé stroužky.
Položte česnek na kus alobalu nebo pečicí papír. Pokapejte česnek olivovým olejem, aby byl každý stroužek dobře pokrytý. Můžete ochutit solí. Zabalte česnek pevně do fólie nebo pečicího papíru. Umístěte zabalený česnek na plech a vložte do předehřáté trouby.
Pečte přibližně 30-40 minut, dokud česnek nezměkne a nezačne zlátnout. Vyjměte česnek z trouby a nechte chvíli vychladnout. Stroužky česneku můžete snadno vytlačit ze slupek a použít dle potřeby.

Jak na konfitovaný česnek?

Připravte si asi 5 až 10 hlav česneku. Vyloupejte je do misky. Do velkého hrnce nebo pekáče nalijte olivový nebo kvalitní slunečnicový olej a zahřejte ho na plotně na přibližně 80 až 90 °C. Vsypejte do něj oloupané stroužky česneku, můžete přidat i bylinky - skvělý je třeba tymián nebo rozmarýn. Přiklopte víkem a vložte do trouby vyhřáté na 90 °C. Konfitujte přibližně hodinu.
Nechejte vychladnout a přendejte do sklenic, které se dají zavíčkovat. Zalijte olejem. Skladujte v lednici.
Jestli vám nějaký olej zbyl, můžete ho použít třeba na nakládání masa na gril nebo na výrobu majonézy.

Dobrou chuť přeje Elly.