IMG_20180907_132856.jpg (2.15 MB)

Ve školní jídelně patří sladká rýže mezi oblíbená jídla. Měli jste ji rádi? 

Suroviny

  • 1 hrnek (250 ml) kulatozrnné rýže
  • 3 hrnky (250 ml) plnotučného mléka
  • 4  + 4 lžíce cukru krupice
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 g mraženého lesního ovoce

Postup

Rýži dejte spolu s dvěma hrnky mléka do hrnce. Rozkrojte vanilkový lusk podélně napůl. Ostrým nožem seškrábněte semínka a přidejte je do hrnce. Ochuťte 4 lžícemi cukru. Vhoďte do něj i překrojený lusk. Vařte na mírnou teplotu a často míchejte. Pokud je rýže ještě tvrdá a vidíte, že téměř chybí tekutina, přidejte postupně i třetí hrnek mléka. 

Pekáč vymažte máslem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. 

Do uvařené horké rýže vmíchejte máslo a žloutky. Opatrně přimíchejte i sníh. 

Polovinu rýže dejte do pekáče. Uhlaďte a posypejte mraženým ovocem. To na povrchu posypejte 4 lžícemi cukru. Přikryjte druhou polovinou rýže. Opět uhlaďte.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 - 40 minut.

Ihned podávejte, ale tohle jídlo je výborné i studené.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladká jídla na našem magazínu

Bramborové knedlíky s mákem

DSC_0107.jpg (117 KB)

Bramborové knedlíky se švestkami

kned1.jpg (102 KB)

Žemlovka

zemlovka2.jpg (87 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama