Ve školní jídelně patří sladká rýže mezi oblíbená jídla. Měli jste ji rádi?
Suroviny
- 1 hrnek (250 ml) kulatozrnné rýže
- 3 hrnky (250 ml) plnotučného mléka
- 4 + 4 lžíce cukru krupice
- 4 vejce
- 150 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 300 g mraženého lesního ovoce
Postup
Rýži dejte spolu s dvěma hrnky mléka do hrnce. Rozkrojte vanilkový lusk podélně napůl. Ostrým nožem seškrábněte semínka a přidejte je do hrnce. Ochuťte 4 lžícemi cukru. Vhoďte do něj i překrojený lusk. Vařte na mírnou teplotu a často míchejte. Pokud je rýže ještě tvrdá a vidíte, že téměř chybí tekutina, přidejte postupně i třetí hrnek mléka.
Pekáč vymažte máslem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh.
Do uvařené horké rýže vmíchejte máslo a žloutky. Opatrně přimíchejte i sníh.
Polovinu rýže dejte do pekáče. Uhlaďte a posypejte mraženým ovocem. To na povrchu posypejte 4 lžícemi cukru. Přikryjte druhou polovinou rýže. Opět uhlaďte.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 - 40 minut.
Ihned podávejte, ale tohle jídlo je výborné i studené.
Dobrou chuť přeje Elly.
Sladká jídla na našem magazínu
Bramborové knedlíky se švestkami
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Opět skvělá inspirace k vaření! Elly je kouzelnice!
Tak ten je perfektní. Já dělám podle https://www.pomodo.cz/recepty/ryzovy-nakyp a oba jsou moc dobré. Ovoce dávám často také lesní a drobné, jako třeba maliny atd.
Zrovna jsme měli bramborové knedlíky plněné se švestkami a sypané mákem .Dobrota.Já mám ráda rýžovou kaši a jak píše Wally ,tak škubánky také.Ale pro vnuky musím dělat opečené na sladko je nechtějí.
V jídelně jsem snad nákyp ani nemívali, ale teď ho ráda občas uvařím.
to bylo ve škole jedno z mých oblíbených jídel