rolada.jpg (176 KB)

Foto: Zuzka Mikulíková

Suroviny

  • 4 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

na krém

  • 1 vanička tvarohu (250 g)
  • 200 g kysané smetany
  • 4 lžíce medu
  • sáček želatinového ztužovače za studena dr.Oetker 

Postup

Žloutky oddělte od bílků. Žloutky a cukr dejte do mísy robota, nasaďte šlehací metlu a ušlehejte do husté pěny. Přidejte olej a postupně také najemno nastrouhanou mrkev a sypké suroviny. Úplně nakonec vmíchejte opatrně našlehaný sníh z bílků. 

Na plech si dejte pečící papír a lehce ho potřete olivovým olejem. Na pečící papír nalijte těsto a lžící uhlaďte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 10 minut. 

Ihned po upečení sundejte roládu i s pečicím papírem z plechu a přesuňte na pracovní plochu. Počkejte minutu a roládu i s papírem smotejte. Nechejte úplně vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Tvaroh a smetanu promíchejte metličkou, oslaďte podle chuti medem. Ve vedlejší misce si podle návodu připravte ztužovač. A metličkou vmíchejte do krému. Rozmotejte roládu, která musí být úplně studená. Natřete krémem a zatočte. Pozor! Už bez papíru.

Povrch rolády jemně pocukrujte nebo polijte čokoládovou polevou.

Roládu nechejte několik hodin, ideálně do druhého dne, v lednici.

Krájejte na tenké plátky a podávejte.

Dobrou chuť přeje Zuzka Mikulíková.

Kakaová roláda bez mouky

1.jpg (72 KB)

Foto: archiv redakce

Jednoduchá piškotová roláda

2.jpg (103 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama