Sladkovodní ryby obsahují tolik důležitých živin, že by se měly stát hlavní součástí našeho jídelníčku. Výjimečné nutriční složení rybího masa a jeho pozitivní vliv na zdraví je známý již řadu let. Přesto je v současné době spotřeba rybího masa v České republice stále velmi nízká (pohybuje se okolo 5 kg na osobu a rok), přičemž na sladkovodní ryby připadá asi jedna pětina z celkového množství (1 kg na osobu a rok). Jedna malá porce rybího masa (100 g) přitom dodá lidskému tělu asi jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa navíc není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání náš organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Takže i pravidelná konzumace např. kapra může hrát důležitou roli v prevenci těchto onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky - vápník, fosfor, draslík a jod.

fish

Rybí maso je možné zařadit do jídelníčku zdravých i nemocných osob. Jedinou výjimku tvoří osoby alergické na rybí maso nebo na některou z látek, které obsahuje. Na talíř by se nám rybí maso mělo dostat minimálně 1x do týdne v množství 150 g nebo 2x do týdne v množství 100 g.

Podle obsahu tuku se ryby rozdělují na libové (méně než 2 % tuku - štika, candát...), na středně tučné ryby (2–10 % tuku – kapr, pstruh...) a tučné (nad 10 % tuku – úhoř...). Vědecké práce dokazují, že dostatečný příjem ryb a rybího tuku (respektive esenciálních mastných kyselin) je důležitý již pro zdravý vývoj mozku a očí plodu. Nedostatek těchto mastných kyselin pak zřejmě vede ke vzniku srdečních a cévních chorob v dospělosti. Z tohoto důvodu by nastávající maminky neměly konzumaci ryb zanedbávat. Rovněž v jídelníčku kojících žen by se ryby měly pravidelně objevovat.

Naše stravovací návyky se obvykle upevňují v prvních letech života, proto je nesmírně důležité dětem od dvou let pravidelně do jídelníčku zařazovat ryby. Důležité je dětem podávat maso prosté kostí a vzhledem k upevňování zdravých návyků by se nemělo jednat o smažené ryby. Pokud dítě začne jíst rybí maso v útlém dětství, ryby si oblíbí a v konzumaci pokračuje i v období „problémového“ školního věku, v pubertě a v dospělosti.

Pravidelná konzumace ryb je vhodná pro všechny osoby snažící se žít zdravě, pro sportovce, osoby dodržující redukční dietu, za předpokladu, že rybí maso není smaženo nebo není v kombinaci s majonézou (majonézové rybí saláty) či velkým množstvím oleje (ryby v konzervách).

Maso sladkovodních ryb (okoun, štika, pstruh...) nesmí chybět ani na talíři diabetiků, osob se srdečními a cévními chorobami, vysokým krevním tlakem. Maso by mělo být připraveno s malým množstvím oleje a ochuceno čerstvými bylinkami, cibulí, česnekem, citrónovou šťávou..., aby nemuselo být použito velké množství soli.

Není důležité, zda si maso sladkovodních ryb připravíte na grilu, v troubě, uděláte si z nich pomazánku nebo zvolíte jinou kulinářskou úpravu. Důležité je, sladkovodní ryby pravidelně konzumovat každý týden v dostatečném množství.

Pavlína Zdeňková Kroužková

Reklama