Moje babička peče do omrzení stejný mazanec, stejného vysušeného beránka z piškotového těsta se sněhovou polevou a stejně nudné jidáše. Pravidelně každé Velikonoce.
Naštěstí mám kamarádky, které rády vaří a pečou a hlavně v kuchyni rády experimentují. A pro dnešní článek se se mnou podělily o recepty na velikonoční pochoutky, které se jim zvláště povedly.

Místo klasického velikonočního mazance si letos zkuste upéct VELIKONOČNÍ VĚNEC.

Budete potřebovat:
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1 kostku droždí (42 g) nebo 1 sáček sušeného droždí
- 1/4 l mléka
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 4 lžíce Salka


Postup: Do mísy prosijeme mouku, cukr a kvásek z mléka a droždí (nebo místo toho vysypeme droždí sušené a dolejeme vlažným mlékem). Vše důkladně smícháme a přidáme vejce a rozpuštěné máslo. Znova mícháme, až vypracujeme jemné těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.
Po hodině těsto znova prohněteme a rozdělíme na tři stejné díly. Z každého kousku vyválíme prameny asi 70 až 80 cm dlouhé, které spleteme do copu. Cop přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem a stočíme do věnce.
Věnec necháme asi čtvrt hodiny kynout a mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby potřeme věnec rozšlehaným žloutkem s mlékem.
Pečeme asi 45 minut.
Upečený věnec můžeme dozdobit mašlemi, zapíchnutým vizovickým pečivem nebo jakoukoliv jinou jarní dekorací.
Příprava: asi 90 minut

Ze všech velikonočních beránků, které jsem kdy jedla, byl nejchutnější ČOKOLÁDOVÝ BERÁNEK.

Budete potřebovat:
- 250 g pískového cukru
- 5 vajec
- 10 lžic oleje
- 10 lžic horké vody
- 40 g hrozinek
- 40 g hrubě nasekaných vlašských ořechů
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- tuk a hrubá mouka na vymazání formy
- čokoládová poleva v sáčku nebo domácí čokoládová poleva


Postup: Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Přilijeme olej, horkou vodu a šleháme asi 15 minut. Nakonec vmícháme hrozinky a ořechy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do žloutkové směsi. Přisypeme prosátou  mouku s práškem do pečiva.
Pečeme asi 45 minut.
Po upečení přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou ze sáčku nebo domácí čokoládovou polevou. Přilepíme oči a čumák z kandovaného ovoce nebo ořechů.

A můj poslední velikonční tip je na klasické JIDÁŠE v neklasickém provedení. Recept jsem dostala loni od kamarádky, která nerada peče, a její muž naopak miluje sladké pečivo. A protože mu chce vyhovět, tak vyhledává recepty, které nedají moc práce, jsou rychle hotové a přitom výborně chutnají.

 
Budete potřebovat:
- 500 g listového těsta
- 50 g hrozinek
- 1 lžíci mleté skořice
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- med na potření
- mouku na vál
Postup: Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 3 mm. Skořici smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a rozinkami a těsto touto směsí posypeme.
Pevně jej svineme do rolády a nakrájíme na řezy široké asi dva centimetry.
Rozložíme kolečka na plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme při vyšší teplotě asi 20 minut. 
Po upečení je nezapomeneme potřít rozehřátým tekutým medem.
 

Dobrou chuť přeje            
TÉMATA:
DŮM A BYT