DSC_1408.jpg (368 KB)

Zdroj: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 450 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g pražených najemno mletých lískových ořechů
  • 250 ml vlažného mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g změklého másla
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • 1 vejce

na dokončení 

  • 4 lžíce pražených najemno mletých lískových ořechů
  • 1 vejce
  • ořechové kostky - lískové ořechy

Postup

Do vlažného mléka vmíchejte lžíci cukru a nadrobte droždí. Nechejte na teplém místě odpočívat asi 10 minut a až budou na povrchu bubliny, přidejte zbylé suroviny. Umíchejte těsto, které nechejte v teple kynout přibližně hodinu.

Pracovní plochu lehce poprašte moukou. Vyklopte na ni těsto, prohněťte a rozdělte na 10 až 12 dílů. Každý díl rozválejte na trojúhelník. Vedle pomoučené plochy ještě nasypejte mleté lískové ořechy. Položte na ně rozválený trojúhelník a ještě lehce přejeďte válečkem. Tak se ořechy vtlačí do těsta. Zamotejte rohlík, ohněte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech se vejde asi 6 rohlíků. Přikryjte je utěrkou a nechejte 20 minut dokynout. Potřete rozšlehaným vejce a posypejte lískoořechovými kostkami.

Pečte v troubě zahřáté na 190 °C dozlatova. Bude to trvat asi 15 až 20 minut. 

Domácí sádlové rohlíky

rohliky.jpg (149 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Domácí vánočka

1v.jpg (75 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Domácí kynuté pletýnky

3p.jpg (91 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama