Od Karla IV. po kostku cukru
Na začátek trochu historie a faktů. Pravlastí cukru je Indie, kde jako první přišli na to, že z cukrové třtiny lze dostat sladkou šťávu. V českých zemích známe cukr z dob Karla IV., tehdy jej ale znalo pouze malé množství lidí. Třtinový cukr se na starý kontinent dovážel a byl velmi drahý. O cukru v řepě věděli lidé už nějakou dobu, ale až v polovině 18. století se jej podařilo průmyslově zpracovat. Začátek 19. století můžeme překřtít na „sladké časy“. Po celé zemi vzniká mnoho cukrovarů a světlo světa spatřil i světový vynález - kostka cukru.
Hnědý není třtinový!
Nemáte po ruce bílý cukr a nahrazujete jej třtinovým? Zas tak zásadní rozdíl mezi typy cukru není, ale radíme otočit krabičku! Bilý cukr je tradičně z cukrové řepy. Díky domácí surovině je bílý cukr levnější, a tak trochu i ekologičtější. Nemusí se totiž dovážet z velké dálky. Bílá klasika je zároveň chuťově neutrální a tím pádem ji jiný druh těžko nahradí. Liší se velikostí krystalků - od nejhrubšího krystalu po moučku. V současnosti můžete sehnat pudrový cukr, jedná se o extra jemnou moučku. Ta je vhodná do polev a toppingů, určitě ji využijete ke zdobení perníčků.
Hnědý cukr je řepného původu a je obohacen o třtinový či karamelový sirup. Díky tomu získává svou hnědou barvu a jemné chuťové podtóny. Dobře chutná v kombinaci s jablky, ořechy či kávou.
Korunní cukr třtinový Demerara pochází z jihoamerické Guyany, je pojmenovaný po tamní řece, v jejíž blízkosti se třtina na jeho výrobu pěstuje. Zlatavou barvu a autentickou chuť má cukr ze třtiny. Díky zpracování na krystalech ulpí zbytek melasy. Pokud budete dělat silvestrovské mojito, určitě po něm sáhněte.
Sladké odhalení na závěr: Víte, že všechny cukry sladí stejně? Ať má prášek v cukřence jakoukoliv barvu a jakýkoliv původ, vždy osladí kávu či moučník stejnou měrou.
Více na KORUNNICUKR.CZ
Nový komentář
Komentáře
Po pudrovém cukru se podívám, ten neznám.