Loupáky, které v žádné pekárně nekoupíte. Domácí, s láskou hnětené a s láskou pečené. Líbí se vám? Tak si je s námi upečte. Je to snadné a výsledkem budete příjemně překvapení.
Tyhle rohlíky milují dospělí i děti. Můžete si je dát jen tak, suché. Můžete si na ně namáznout máslo a džem. Nebo nutellu, med... prostě co máte rádi. Rohlíky jsou nadýchané a sladké, doporučujeme je posypat mákem.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g krupicového cukru
- 3/4 kostky droždí (cca 30g)
- špetka soli
- 50 g másla
- 230 - 250ml mléka (záleží na savosti mouky)
- 1 malé vejce
Postup
Do mísy (nejlépe do robota) nalijeme vlažné mléko. Všechny ostatní suroviny přidáme k mléku a důkladně zpracujeme buď v robotu či ručně vařečkou. Musí nám vzniknout krásně hladké těsto, které nelepí a tvoří se na něm drobné bublinky.
Takto zpracované těsto vyklopíme na pracovní plochu, ještě jednou pořádně propracujeme rukama, rozdělíme na 2 díly, které opět propracujeme a vytvoříme 2 bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud bochánky nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí z každého bochánku vyválíme kolo, které rozdělíme na 6, pokud možno, stejně velkých trojúhelníků a postupně začneme rolovat sladké loupáky – vždy začínáme od širší strany ke špičce. Mírně stočíme a spojem dolů ukládáme na plech.
Všechny loupáky necháme ještě na plechu vykynout cca 30-45 minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.
Poté pečeme v troubě na 175°C zhruba 15 minut (opět ale záleží na vaší troubě).
Dobrou chuť přeje Jana.
Další výborné domácí pečivo na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Loupáky určitě vyzkouším
Samože upeču
Loupáky upeču v pátek...dobrý tip...díky...
Makovky miluju od dětství Recept si napíšu.
nádherné kousky, hned bych něco upekla
gerda — #2takovej recept mam aj ja
MARIE MATEJKOVA — #4aj aj ale u nas to nejsou loupaky ale brioska
celozrnné rohlíky
loupáky mám ráda od dětství
mňam
Teda....na loupáky si potrpíme. Já mám jiný recept,taky dobrý.
200 ml vody, 10 PL oleje, 1 ks žloutek, 1 PL citronové šťávy, 1,5 PL sušených kvasnic, 1 PL sušeného mléka, 5 PL cukru (možno dát méně), 1 PL medu, 1 ks van. cukru. 450 g hladné mouky, 1 rovná čajová lžička soli. (PL = polévková lžíce).
Zadělat těsto, vykynuté rozdělit na 12 bochánků, u kterých se postupuje stejně jako v dnešním receptu. Pak se nechají znovu kynout na plechu cca 1 hodinu. Před pečením potřeme zbylým bílkem a posypeme mákem.
dobrůtky