sladké loupáky

Loupáky, které v žádné pekárně nekoupíte. Domácí, s láskou hnětené a s láskou pečené. Líbí se vám? Tak si je s námi upečte. Je to snadné a výsledkem budete příjemně překvapení.

Tyhle rohlíky milují dospělí i děti. Můžete si je dát jen tak, suché. Můžete si na ně namáznout máslo a džem. Nebo nutellu, med... prostě co máte rádi. Rohlíky jsou nadýchané a sladké, doporučujeme je posypat mákem.

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky 
  • 60 g krupicového cukru
  • 3/4 kostky droždí (cca 30g)
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 230 - 250ml mléka (záleží na savosti mouky)
  • 1 malé vejce

Postup

Do mísy (nejlépe do robota) nalijeme vlažné mléko. Všechny ostatní suroviny přidáme k mléku a důkladně zpracujeme buď v robotu či ručně vařečkou. Musí nám vzniknout krásně hladké těsto, které nelepí a tvoří se na něm drobné bublinky.

Takto zpracované těsto vyklopíme na pracovní plochu, ještě jednou pořádně propracujeme rukama, rozdělíme na 2 díly, které opět propracujeme a vytvoříme 2 bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud bochánky nezdvojnásobí svůj objem. 

Po vykynutí z každého bochánku vyválíme kolo, které rozdělíme na 6, pokud možno, stejně velkých trojúhelníků a postupně začneme rolovat sladké loupáky – vždy začínáme od širší strany ke špičce. Mírně stočíme a spojem dolů ukládáme na plech.

Všechny loupáky necháme ještě na plechu vykynout cca 30-45 minut. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem.

Poté pečeme v troubě na 175°C zhruba 15 minut (opět ale záleží na vaší troubě).

Dobrou chuť přeje Jana.

Další výborné domácí pečivo na našem magazínu

celozrnné rohlíky

mléčné houstičky

slané houstičky

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková