IMG_20210214_124140.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Makronky obarvíte použitím gelových barev. Čím více barvy přidáte, tím je odstín sytější. Gelovými barvami a fixami můžete na makronky také malovat a psát. Záleží na vaší fantazii. Makronky na fotce zdobila šikovná Míša, které jsou makronky velkou vášní.

Suroviny

  • 300 g mandlové mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 110 g vaječných bílků
  • růžové gelové barvivo

+

  • 300 g krupicového cukru
  • 75 g vody
  • 110 g vaječných bílků

karamelový krém

  • 300 g krupicového cukru
  • 300 g smetany ke šlehání (33-35 % tuku)
  • 65 g slaného másla (případně obyčejné máslo + 1 lžičku soli)

+

  • 250 g másla

Postup

První krok při výrobě makronek jsou skořápky. Je důležité dodržovat postup přesně a nic neošidit. A pak se dílo povede.
Ve velké míse smíchejte moučkový cukr a najemno namletou mandlovou mouku. Doporučuje se z loupaných mandlí, ale zkoušela jsem i z neloupaných a v pohodě. Jen je výsledné těsto na mandlové skořápky tmavší.

Gelovou barvu přimíchejte ke 110 g bílků. Tuto směs vlijte k cukru a mandlové mouce, ale zatím nemíchejte.

Krupicový cukr a vodu dejte do hrnce. Tady budete připravovat cukrový rozvar. Po mnoha zkušenostech trvám na tom, že nejlepší makronky jsou právě s rozvarem. Ten musí mít teplotu 118 °C. K měření si pořiďte cukrářský teploměr, ideálně digitální. Zapněte plotnu, na větší teplotu (ne úplně tu největší) a sledujte stoupající teplotu. Asi při 110 °C začněte v robotu šlehat bílky, na střední rychlost. Kuchařská kniha Macarons radí začít šlehat při 115 °C, ale já jsem začala dříve a vyplatilo se to. Sníh by měl být pěkně pevný.

Rozvar má 118 °C? Perfektní. Můžete ho začít nalévat do stále šlehajícího robota. Jen rychlost snižte na minimum, abyste se horkým rozvarem neopálili a aby vám zbytečně neprskal všude po míse. Až je celý rozvar v míse, opět rychlost zvyšte (zase středně rychle) a šlehejte tak dlouho, dokud sníh nevychladne na 50 °C.

Sníh smíchejte s mandlovou směsí. Míchejte důkladně. Směs musí být hladká a perfektně spojená.

Těsto dejte do zdobícího sáčku s obyčejnou hladkou, dost širokou špičkou.

Připravte si plechy, na které nachystejte buď klasický pečící papír, na který si musíte nakreslit kolečka o průměru asi 3,5 cm. Ideálně černým centrofixem a potom průhledný papír otočit. Můžete však použít také silikonové podložky na pečení makronek. 

My jsme pro valentýnské účely nakreslili na pečící papír srdíčka, podle vykrajovátka. A pak zdobícím sáčkem dělali srdíčka. Je to o něco náročnější než kolečka.

Opatrně nanášejte na podložku. Správně připravené těsto se vám rozlije do pěkného tvaru a makronka zůstane na povrchu hladká. Máte plech plný připravených makronek. Několikrát jím pořádně práskněte o podložku. Uvidíte, jak se na povrchu těsta udělá pár bublinek, které hned zmizí. Kdyby tam zůstaly, makronky popraskají. Právě proto musí být každá silikonová podložka na svém vlastním plechu.

Množství těsta, se kterým tentokrát pracujeme, vyjde na 5 silikonových podložek.

Troubu si  předehřejte na 180 °C. Ne hned, protože teď budou makronky zasychat. Nechejte je asi půl hodiny na plechu, a potom vyzkoušejte jestli povrch už nelepí. Až je suchý, nelepivý, můžete makronky péct. Někdy to trvá půl hodiny, jindy hodinu. Hlídejte si je průběžně.

Pečte 12-13 minut, ve středu trouby. Moc se mi neosvědčilo péct makronky na horkovzduch, více plechů najednou.
Upečené skořápky nechejte úplně vychladnout a odloupejte z podložky. Připravte si krém.

IMG_20210214_125146.jpg

Foto: Alena Kolaříková

MÁSLOVÝ KRÉM SE SLANÝM KARAMELEM

Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.

Do druhého hrnce dejte 50 g cukru. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Přidejte opět 50 g cukru a opět čekejte až se cukr rozpustí. Tento postup po 50 g opakujte dokud nespotřebujete celé množství cukru (300 g). Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.

Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.

Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj 65 g slaného másla. Nebo jako já máslo obyčejné a lžičku až dvě soli. Podle toho jak slaný karamel chcete. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.
Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut.

Tímto krémem naplňte makronkové skořápky. Nechejte chladit v lednici do druhého dne.

Krásného Valentýna přeje Elly.

Valentýnské minidezerty

val2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Valentýnská čokoládová bábovka

val3.jpg

Foto: Alena Kolaříková