1632731847774.jpg (91 KB)

Foto: Alena Kolaříková

V lednici vám dýňové máslo vydrží klidně 14 dní. Chovejte se k němu stejně jako k otevřené marmeládě. Nabírejte ho pouze čistou lžičkou nebo nožem, aby se do něj nedostaly drobky z pečiva nebo kousky jiných potravin. Jinak by mohlo začít plesnivět.

Na co dýňové máslo použít? Je výborné na křupavé toasty, vafle, palačinky, lívance nebo třeba jako základ do dortových krémů. Chutná skvěle ve snídaňové kaši, ale i v bílém jogurtu.

Nejlépe bude chutnat z dýně hokaido, muškátové nebo máslové dýně.

1632731863478.jpg (107 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 400 g pyré z pečené nebo vařené dýně
  • 130 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 50 ml javorového sirupu
  • 2 lžičky perníkového nebo dýňového koření
  • špetka soli

Postup

Jemně rozmixované dýňové pyré dejte do hrnce. Přidejte zbylé suroviny. Promíchejte a pomalu zahřívejte.

Míchejte, ať se směs nepřipálí. Tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Ještě ochutnejte a podle své chuti doslaďte a dochuťte kořením.

Dýňové máslo dejte do skleničky a nechejte ho vychladnout. Zavřete a dejte do lednice.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dýňový dort s čokoládou

1.jpg (206 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Podzimní dýňový cheeecake

2.jpg (124 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Dýňový koláč z čočkové mouky

3.jpg (119 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama