„Vánoční sladký chlebíček jsme připravili za použití Bílého jogurtu z Valašska, který je vhodný nejen na přímou konzumaci, ale i do teplých pokrmů či na pečení,„ říká Ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ovocný vánoční pohár je zase vhodný jako dezert po štědrovečerní večeři. Použili jsme naši Kysanou smetanu z Valašska, která se na nepečené dezerty výborně hodí,“ dodává Radka Benešová.

Vánoční sladký chlebíček
5bfd0eb485e3eobrazek.png

Použité suroviny:

  • 150 g Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 120 g rostlinného tuku
  • 60 g cukr krupice
  • 2 ks vejce
  • 150 g hladká mouka
  • 250 g ovoce kandovaného nebo sušeného
  • 50 g mandle loupané
  • 50 g rozinky (mohou být namočené v rumu)
  • 2 lžíce hnědý rum
  • 1 balíček prášek do pečiva
  • Čokoládová poleva na dohotovení
  • 1 ks bílá čokoláda
  • 1 lžíce máslo nebo ztužený tuk
  • 2 lžíce mléka

Postup přípravy:

Tuk utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny. Jakmile máme ušleháno přidáme střídavě Bílý jogurt z Valašska a mouku s práškem do pečiva. Poté zamícháme rum, pokrájené ovoce a mandle, a nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků a zbylého cukru. Dáme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Povrch vychladlého moučníku můžeme polít nebo ozdobit čokoládovou polevou.

Ovocný vánoční pohár
5bfd0ea558a21obrazek.png

Použité suroviny:

  • 1 ks vanilkový cukr
  • 300 g Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 750 g jahody čerstvé nebo mražené, granátové jablko případně maliny, borůvky, lesní nebo zahradní mražená směs
  • 300 ml Čerstvá smetana ke šlehání z Mlékárny Valašské Meziříčí (případně můžeme použít i jinou)
  • perníčky na ozdobení
  • cukr krupice dle chuti

Postup přípravy:

Čerstvé ovoce lehce rozmačkáme a smícháme s trochou cukru. Pokud použijeme ovoce mražené, vysypeme ho do hrnce, posypeme cukrem a krátce povaříme. Pak necháme zchladnout. Kysanou smetanu z Valašska vyšleháme s vanilkovým cukrem a můžeme dochutit i moučkovým cukrem. Poté do krému lehce vmícháme do tuha ušlehanou Čerstvou smetanu z Valašska. Dozdobíme dle chuti kousky granátového jablka a perníčky. Necháme před podáváním vychladit.
5bfd0e6143a22obrazek.png

Více informací naleznete zde.

Reklama