„Vánoční sladký chlebíček jsme připravili za použití Bílého jogurtu z Valašska, který je vhodný nejen na přímou konzumaci, ale i do teplých pokrmů či na pečení,„ říká Ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ovocný vánoční pohár je zase vhodný jako dezert po štědrovečerní večeři. Použili jsme naši Kysanou smetanu z Valašska, která se na nepečené dezerty výborně hodí,“ dodává Radka Benešová.
Vánoční sladký chlebíček
Použité suroviny:
- 150 g Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 120 g rostlinného tuku
- 60 g cukr krupice
- 2 ks vejce
- 150 g hladká mouka
- 250 g ovoce kandovaného nebo sušeného
- 50 g mandle loupané
- 50 g rozinky (mohou být namočené v rumu)
- 2 lžíce hnědý rum
- 1 balíček prášek do pečiva
- Čokoládová poleva na dohotovení
- 1 ks bílá čokoláda
- 1 lžíce máslo nebo ztužený tuk
- 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
Tuk utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny. Jakmile máme ušleháno přidáme střídavě Bílý jogurt z Valašska a mouku s práškem do pečiva. Poté zamícháme rum, pokrájené ovoce a mandle, a nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků a zbylého cukru. Dáme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Povrch vychladlého moučníku můžeme polít nebo ozdobit čokoládovou polevou.
Ovocný vánoční pohár
Použité suroviny:
- 1 ks vanilkový cukr
- 300 g Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
- 750 g jahody čerstvé nebo mražené, granátové jablko případně maliny, borůvky, lesní nebo zahradní mražená směs
- 300 ml Čerstvá smetana ke šlehání z Mlékárny Valašské Meziříčí (případně můžeme použít i jinou)
- perníčky na ozdobení
- cukr krupice dle chuti
Postup přípravy:
Čerstvé ovoce lehce rozmačkáme a smícháme s trochou cukru. Pokud použijeme ovoce mražené, vysypeme ho do hrnce, posypeme cukrem a krátce povaříme. Pak necháme zchladnout. Kysanou smetanu z Valašska vyšleháme s vanilkovým cukrem a můžeme dochutit i moučkovým cukrem. Poté do krému lehce vmícháme do tuha ušlehanou Čerstvou smetanu z Valašska. Dozdobíme dle chuti kousky granátového jablka a perníčky. Necháme před podáváním vychladit.
Nový komentář
Komentáře
Skvělý recept :) Určitě zkusím. Dnes se chystám na tuto výbornou domácí lučinu https://erecepty.eu/domaci-lucina/ Je výborná. Nejraději máme ráno ke snídani na čerstvý chléb :)
Takto s recepty je to báječné a hlavně inspirativní
Zrovna jsem kupovala jednu zdravou mouku bez lepku a na ní receptík - to se mi líbí, to mě baví 
mňam
Vánoční sladký chlebíček určitě zkusím, vypadá skvěle.
samý dobrooty :)