Jogurtové lívance mají své kořeny v tradičních receptech na palačinky a lívance, které se objevovaly po celém světě již od starověku. Přidávání jogurtu do těsta je však modernější úprava, která vznikla díky popularizaci jogurtu jako zdravé ingredience v 20. století.

Proč se přidává jogurt:

Jogurt dodává lívancům jemnou a nadýchanou texturu díky obsahu kyseliny mléčné, která reaguje s kypřícími látkami (prášek do pečiva nebo soda). Jogurt také přináší příjemnou, lehce kyselou chuť, která vyvažuje sladkost těsta. Kromě toho zvyšuje obsah bílkovin a přispívá k vláčnosti lívanců, které tak zůstávají měkké i po vychladnutí.

3b3f9732cc9e5-obrazek.jpgFoto: 4Slim

Suroviny:

  • 1 banán
  • 1 vejce
  • 45 g mouky z pomletých ovesných vloček
  • půl lžičky skořice
  • 30 g nízkotučného řeckého jogurtu

Na ozdobu:

  • čekankový topping s příchutí slaný karamel
  • čerstvé ovoce
     

Postup:

Banán pečlivě vidličkou rozmačkáme do stejnorodé hmoty bez větších kousků, aby byly lívance co nejvláčnější. Přidáme vajíčko, rozmícháme a nakonec vmícháme mouku z ovesných vloček, skořici a nízkotučný řecký jogurt. Na pánvi rozehřejeme kokosový (nebo jiný rostlinný) olej a smažíme dozlatova menší lívance. Po usmažení vrstvíme a podáváme přelité čekankovým toppingem a čerstvým ovocem dle chuti.