obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

„Hnědý cukr je zdravější než bílý cukr.“
Hnědý cukr je často považován za zdravější náhražku cukru bílého. Z pohledu legislativy musí být obsah cukru v hnědém cukru minimálně 97,5 %. Zbylá procenta tvoří zbytky matečného sirobu, který bílý cukr jenom obarví, ale žádné prospěšné látky neobsahuje. Z toho vyplývá, že množství minerálů a vitaminů je minimální. Hnědý cukr je tak pouze reklamním tahem a žádné závratné množství vitaminů a minerálů oproti bílému cukru neobsahuje.

„Třtinový cukr je zdravější než bílý cukr.“
Třtinový cukr i cukr bílý (řepný) je v podstatě totéž. Jediný rozdíl mezi nimi je zdroj. Třtinový cukr získává z cukrové třtiny a řepný cukr z cukrové řepy, každopádně cukr z obou rostlin je stále jedna a ta samá chemická látka – sacharóza (glukóza a fruktóza). Jediné, v čem se tyto látky liší, je cena.

„Kokosový cukr je zdravější díky vysokému obsahu vlákniny a jedná se o méně energetickou variantu slazení.“
Kokosový cukr se získává z květů kokosových palem. Jedná se tedy o nektar, který jak je známo obsahuje glukózu a fruktózu. Na rozdíl od běžného řepného cukru disponuje obsahem vlákniny, díky rozpustné vláknině inulinu. Jedná se však o cca 1,7 g na 100 g cukru, a to se určitě nedá považovat za velký přínos pro lidské zdraví. Kalorií má úplně stejně jako klasický bílý cukr.

Závěr: Čím sladit zdravě?

Nyní je asi jasné, že je celkem jedno, čím si občas osladíte kávu, nebo jaký cukr občas přidáte do oblíbeného koláče. Jediné, čeho je důležité se držet, je celkové množství přidaného cukru v jídelníčku, který by neměl přesáhnout 10 % z tvého celkového energetického příjmu.

Pro ženu s příjmem 1 800 kcal to představuje cca 9 čajových lžiček cukru za den (1 čajová lžička = 5 g cukru = 20 kcal). Na první pohled se to může zdát jako celkem široké rozmezí, ale nelze opomenout, že se do tohoto množství počítá i veškerý přidaný cukr v potravinách, jako například snídaňové müsli, proteinové tyčinky, ovocné jogurty, slazené nápoje apod. Zkrátka všechny potraviny, které jsou často doslazované cukrem.

Zdroj infromací: autorský článek výživové specialistky