Budete potřebovat:
604f609ba2a52obrazek.png
Foto: Mora

Na šťouchané brambory:

  • 2 lžičky soli
  • 1 kg brambor
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst nasekané petržele

Na bylinkovou strouhanku:

  • 5 snítek hladkolisté petržele (pouze lístky)
  • 2 snítky rozmarýnu (pouze jehličky)
  • 1 snítka máty (pouze lístky)
  • 150 g strouhanky
  • 1 lžičky soli

Jehněčí hřbet:

  • Jehněčí hřbet (cca 800 g)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hořčice (na potření)
  • 2 plátky másla

Vinný přeliv

  • 2 větvičky rozmarýnu

150 ml červeného vína

50 g másla

A jak na to?

Šťouchané brambory

V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je oloupejte a našťouchejte. Přidejte k nim hrst nasekané pažitky a petržele. Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí.

Bylinková strouhanka

Jako další si připravte bylinkovou strouhanku. Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte.

Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm orestujte jehněčí hřbet. Poté pánev vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut. „Ideální je speciální program pro pečení velkých kusů masa, který má třeba trouba MORA VT 779 BX,“ říká Anny. Poté pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíce natiskněte. Takto vložte znovu na pánev a pečte dalších 15 minut 180 °C. Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si na funkci gril rozehřejte na 220 °C. Pánev vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek. Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minutek odpočinout.

Vinný přeliv

Z pánve, kde se pekl hřbet, odstraňte kusy pečené strouhanky a pánev co nejvíce rozehřejte. Přidejte rozmarýn a červené víno. Víno na pánvi svařte a zredukujte, aby se odpařila tekutina a alkohol. Na závěr přidejte máslo, které víno zjemní a lehce zahustí.

Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky - krájejte vždy mezi žebry. Na talíř naservírujte šťouchané brambory, plátek jehněčího a vše zalijte trochou vinného přelivu. Dobrou chuť!

604f61a31c80aobrazek.pngTIP: Talentovaná multifunkční trouba MORA VT 779 BX

Vestavná multifunkční trouba VT 779 BX v elegantním nerezovém provedení s extra velkým objemem 71 l se ovládá pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu, který umožňuje nastavit širokou škálu přednastavených režimů trouby a také dalších funkcí včetně přesné aktuální teploty v troubě. Patentovaný vnitřní zaoblený tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch ideálně cirkulovat rovnoměrně ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, který tak bude vždycky perfektně propečený a šťavnatý. Má patnáct různých programů včetně rozmrazování, udržování teploty pokrmu. ale také speciální programy na pečení chleba i masa: třeba řízků, kotlet, žebírek nebo drůbeže – včetně pozvolného pomalého pečení při nízké teplotě. Nechybí ani automatické programy, možné je i vaření v páře ve vlastních parních nádobách (ty nejsou součástí trouby). Praktické je čištění EcoClean pomocí páry z vody nalité do pekáče, manipulaci s horkými pokrmy usnadňují dokonce tři teleskopické výsuvy. Doporučená cena je 13 990 Kč.

MORA PLNÁ ŽIVOTA 

MORA a příjemné chvíle s rodinou patří dohromady už bezmála dvě stě let. A protože dobré jídlo a pečení ve většině rodin nemůže chybět, přichází MORA s celoroční akcí, kdy zákazníci získají při koupi jakékoliv vestavné trouby MORA 10 balení mouky zdarma až domů. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.
604f61bc6c557obrazek.png

Reklama