Co tedy budete potřebovat?
Maso v tymiánovo sýrovém těstíčku
vepřovou panenku (podle počtu strávníků, na jednoho asi 100 - 150 g)
2 vejce
hladkou mouku
mléko
strouhaný sýr (já jsem použila goudu)
tymián, sůl, pepř
olej na smažení
Grilovaná zelenina podle Flo
zeleninu, kterou máte rádi (množství záleží jen na vaší chuti) - já jsem použila cherry rajčátka, lilek, salátovou okurku, žampiony, ledový salát, kapustu, barevnou papriku, celer, mrkev, petržel
olivový olej
může být trocha pepře a soli na posypání, ale nemusí
Žampiony s modrým sýrem na špenátu
čerstvé špenátové listy
čerstvé žampiony (co nejmenší hlavičky)
sýr s modrou plísní (tentokrát jsem použila Vltavín)
sůl
Česnekové bagety
rozpékací bagety
česnek
olivový olej
Maso si naklepeme (stačí trochu pěstí), posolíme a lehce popepříme. Vepřovou panenku můžeme nahradit s klidem kuřecími prsíčky nebo jiným oblíbeným masem. Já beru většinou maso, které na mě mrká u našeho řezníka z chladící vitriny :-)
Těstíčko na obalení masa si připravíme rozmícháním vajíček s mlékem. Přidáme mouku, sůl a hlavně tymián. Přidáme také najemno nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme, až je směs hladká a hustá tak, že nám nebude z masa příliš ztékat.
Zapékací misku maličko mázneme olivovým olejem a naskládáme do ní očištěné špenátové listy. Na ně, jeden vedle druhého, žampionové hlavičky bez nožiček. Do hlaviček naskládáme nakrájený či nastrouhaný sýr. Lehce osolíme a můžeme zakápnout olivovým olejem.
Nakrájíme si libovolné množství oblíbené zeleniny. Na kolečka, špalíčky, proužky. Prostě jak chceme. Lehce osolíme a zakápneme olivovým olejem (použila jsem tři lžíce na velký plech). Můžeme posypat kořením.
Zeleninu grilujeme asi půl až třičtvrtě hodiny v troubě. Průběžně promícháváme. Vytáhneme ji až je udělaná tak, jak nám bude chutnat (někdo raději "rozvařejnější", jiný zase syrovější). Tento geniální recept jsem vyzkoušela podle Florentýny.
Žampiony zapečeme v naplno vyhřáté troubě asi dvacet minut.
Rozmačkáme libovolné množství česneku, které smícháme s olivovým olejem. Touto směsí potřeme rozpékací bagety a ty dáme na deset minut do plně rozehřáté trouby. Já jsem je na posledních deset minut přidala k žampionům.
A než se nám upečou žampiony a bagety, tak osmažíme řízky. Před podáváním jsem na pět minut strčila do trouby i plechy se zeleninou, aby byla zase horká.
A tradááááá :-) Takhle vypadal výsledný pokrm. Bez zeleniny. Tu jsme servírovali zvlášť v mísách s naběračkou a každý si mohl dát kolik chtěl.
Celkem příprava oběda zabrala necelou hodinku a půl a to jsem nijak nespěchala měla celkem dost přestávek. Úspěch byl obrovský a všem moc chutnalo.
Nový komentář
Komentáře
Já se většinou snažím na nedělní oběd uvařit něco svátečnějšího. Někdy se nám totiž podaří sejít jako celá rodina, což samo o sobě vyžaduje uznání. Není tedy od věci dopřát si něco, co máme všichni rádi. V naší rodině většinou vyhrává koprová omáčka, kterou milují hlavně moji tři synové. Ti se nikdy nemůžou dočkat.
určitě něco zkusím
luxusní
Veruška — #36 ja se pridavam
vypada to bozsky, ty zampiony
musim udelat!
Výborné
Všem doporučuji
jo tohle byla opravdová mňamka, na takové obědy by si nás Alenko mohla zvát častěji :-)
Pianistka: co je nelogické na tom , že vepřová panenka je drahá ? myslíš, že všechno obvzvlášť tady má někdy logiku ?:-o)
já jsem taky loupala jen ty žampiony, které se mi zdály, že mají škaredou "kůžičku"
Krbi: Žampióny nemušíš vůbec loupat, snad jen ty co jsou starší otevřené a i těch odstraním jen takové ty krajky
zespodu hlavičky
JK: ta byla dokonalá
elly: a ještě teď koukám pečená okurka
Jídlo podle mého gusta
JK: Beaute: My jsme zeleninu v troubě nechali necelou půlhodinku, takže vůbec nebyla rozblemclá. Ledový salát byl takový zvadlý, ale dobrý. Maličko v puse připomínal tu kapustu
Konzistencí, ne chutí pochopitelně
kalča: s tou zeleninou se nesmíš prostě párat. A mezitím co krájíš zeleninu, se ti už peče či smaží něco jiného. Ten postup se dá upravit, začít něčím jiným...
Pianistka: gril zelenině to následné přihřátí vůbec nevadilo. Ona ani nestihla pořádně vychladnout...
Krbi: žampiony neloupej, to je škoda
Beaute:
koukám, jsme na tom stejě
neumím si představit ten pečený ledový salát
jaký to je?
Ano, přesně tohle je styl vaření, který miluju
Alčo ty jsi teda provokatér?
Jak chutná prosímtě grilovaný salát?
To si nějak nedovedu představit