Máte chuť připravit třeba o víkendu slavnostní, netradiční oběd a nechcete v kuchyni strávit celé dopoledne? Tak to máte stejné požadavky jako já, když se u nás sešlo při rodinné oslavě jedenáct lidí a já je chtěla dokonalo uhostit. Vybrala jsem si jídlo vcelku lehké, plné zeleniny a slavila jsem nevídaný úspěch.

Co tedy budete potřebovat?

Maso v tymiánovo sýrovém těstíčku
vepřovou panenku (podle počtu strávníků, na jednoho asi 100 - 150 g)
2 vejce
hladkou mouku
mléko
strouhaný sýr
(já jsem použila goudu)
tymián, sůl, pepř
olej na smažení

Grilovaná zelenina podle Flo
zeleninu, kterou máte rádi (množství záleží jen na vaší chuti) - já jsem použila cherry rajčátka, lilek, salátovou okurku, žampiony, ledový salát, kapustu, barevnou papriku, celer, mrkev, petržel
olivový olej
může být trocha pepře a soli na posypání,
ale nemusí

Žampiony s modrým sýrem na špenátu
čerstvé špenátové listy
čerstvé žampiony
(co nejmenší hlavičky)
sýr s modrou plísní (tentokrát jsem použila Vltavín)
sůl

Česnekové bagety
rozpékací bagety
česnek
olivový olej


Maso si naklepeme (stačí trochu pěstí), posolíme a lehce popepříme. Vepřovou panenku můžeme nahradit s klidem kuřecími prsíčky nebo jiným oblíbeným masem. Já beru většinou maso, které na mě mrká u našeho řezníka z chladící vitriny :-)


Těstíčko na obalení masa si připravíme rozmícháním vajíček s mlékem. Přidáme mouku, sůl a hlavně tymián. Přidáme také najemno nastrouhaný sýr. Důkladně promícháme, až je směs hladká a hustá tak, že nám nebude z masa příliš ztékat.


Zapékací misku maličko mázneme olivovým olejem a naskládáme do ní očištěné špenátové listy. Na ně, jeden vedle druhého, žampionové hlavičky bez nožiček. Do hlaviček naskládáme nakrájený či nastrouhaný sýr. Lehce osolíme a můžeme zakápnout olivovým olejem.


Nakrájíme si libovolné množství oblíbené zeleniny. Na kolečka, špalíčky, proužky. Prostě jak chceme. Lehce osolíme a zakápneme olivovým olejem (použila jsem tři lžíce na velký plech). Můžeme posypat kořením.


Zeleninu grilujeme asi půl až třičtvrtě hodiny v troubě. Průběžně promícháváme. Vytáhneme ji až je udělaná tak, jak nám bude chutnat (někdo raději "rozvařejnější", jiný zase syrovější). Tento geniální recept jsem vyzkoušela podle Florentýny.


Žampiony zapečeme v naplno vyhřáté troubě asi dvacet minut.


Rozmačkáme libovolné množství česneku, které smícháme s olivovým olejem. Touto směsí potřeme rozpékací bagety a ty dáme na deset minut do plně rozehřáté trouby. Já jsem je na posledních deset minut přidala k žampionům.


A než se nám upečou žampiony a bagety, tak osmažíme řízky. Před podáváním jsem na pět minut strčila do trouby i plechy se zeleninou, aby byla zase horká.


A tradááááá :-) Takhle vypadal výsledný pokrm. Bez zeleniny. Tu jsme servírovali zvlášť v mísách s naběračkou a každý si mohl dát kolik chtěl.

Celkem příprava oběda zabrala necelou hodinku a půl a to jsem nijak nespěchala měla celkem dost přestávek. Úspěch byl obrovský a všem moc chutnalo.

 


TÉMATA:
SEZONA