metaxaLetošní horké letní dny se tradičně ponesou v duchu relaxace a zábavy, ke které neodmyslitelně patří dobré jídlo a pití. Se sluncem a stoupajícími teplotami se kulinářské kreace, jindy určené pro kuchyňskou linku, přesouvají k zahradnímu grilu.

Metaxa ve spolupráci s mistry kuchařského řemesla z Pražského kulinářského institutu připravila kombinaci neotřelých grilovacích receptů, sladěných s osvěžujícími nápoji z Metaxy, jako je dobře známý Suntonic a jeho variace s grenadinou a bitter lemonem. Řecká Metaxa byla od svého vzniku zvyklá na prudké středomořské slunce, a proto Suntonic a ostatní nápoje z ní připravené jsou lehké, osvěžující a velmi podmanivé.

Za přípravu grilovaných pochoutek z Metaxy je zodpovědný zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a tamní šéfkuchař Václav Frič. Tandem odborníků na špičkovou gastronomii sestavil novátorsky pojaté recepty, prolnuté letní tematikou čerstvého ovoce a zeleniny. Všechny recepty spojuje zázračná ingredience – středomořská Metaxa, která každé jídlo příjemně zjemňuje a dodává mu nezaměnitelný charakter.

Chcete uspořádat párty a všechny ohromit svým kulinářským uměním? Zůstala jste po náročném školním roce bez dětí a chcete připravit večer, na který s manželem dlouho nezapomenete? Máme pro vás skvělý a zaručený tip!

Nejdřív vyberte ten správný míchaný drink:

  • Metaxa Suntonic   
    Metaxa 5*, tonik, plátek pomeranče
  • Suntonic Lemon
    Metaxa 5*, bitter lemon, citron, plátek pomeranče
  • Suntonic Red
    Metaxa 5*, tonik, grenadina, plátek pomeranče
  • Metaxa Fresh
    Metaxa 5*, pomerančový fresh džus, plátek pomeranče
  • Metaxa Sangria
    Metaxa 5*, pomerančový likér Bols, citronová šťáva, cukrový sirup, pomerančový džus, červené víno

Teď už je čas zvolit tu správnou pochoutku. Vždyť všechny víme, že láska prochází žaludkem…

Koktejlový dip Metaxa

Suroviny: majonéza 250 ml, kečup Heinz 6 lžic, worcester 1 lžička, Metaxa, sůl, pepř, cukr. Postup: Suroviny smícháme dohromady a promícháme do hladké hmoty. Necháme vychladit.

Česnekový dip

Suroviny: zakysaná smetana, česnek dle chuti, sůl, pepř, pažitka

Postup: Suroviny smícháme dohromady a promícháme do hladké hmoty. Necháme vychladit. Podáváme jako předkrm s čerstvou zeleninou.

Filet z čerstvého lososa zauzený v Metaxe s hořčicovo-medovou omáčkou

Suroviny:Na lososa: filet z lososa, cukr krupice, hrubá mořská sůl, nové koření, bobkový list, Metaxa

Na omáčku: med, kremžská hořčice, sůl, pepř, kopr

Losos: V misce smícháme dva díly cukru krupice s jedním dílem hrubé mořské soli, přidáme nahrubo drcený bobkový list a nové koření a promícháme. Takto připravenou směs naneseme na očištěný filet z lososa, pokapeme Metaxou a necháme asi dvě hodiny marinovat. Po dvou, max. po 4 hodinách rybu opláchneme pod tekoucí vodou, pečlivě otřeme do sucha. Na gril s rozpáleným dřevěným uhlím nasypeme 2 hrsti dopředu namočených dřevěných štěpin z ořechovce, dubu či třešně. V kouři z odštěpků pomalu pečeme lososa asi 12 minut, tedy tak, aby zůstal šťavnatý.

Omáčka: V míse smícháme med s kremžskou hořčicí a nasekaným koprem, dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s čerstvou bílou bagetou.

Grilovaná americká vepřová žebra se salátem Coleslaw

Suroviny:
Na žebra: vepřová žebra, sůl, barevný pepř, červený vinný ocet, cukr, tymián, chilli, kečup, hořčice, uzený kouř

Na salát: 1 hlávka bílého zelí, větší mrkev 1 ks, střední křen 1 ks, sůl, cukr, ocet, majonéza 500 ml

Žebra: Připravíme lák z vody, vinného octa, soli, pepře, cukru a chilli. Žebra v něm uvaříme do měkka. Uvařená žebra vyjmeme a necháme vychladnout. V misce si z kečupu, hořčice, uzeného kouře, soli a pepře připravíme nátěr na žebra. Touto směsí natíráme uvařená žebra. Dáme pomalu péct do trouby rozpálené na 160 ˚C na 10–15 minut nebo na gril.

Salát: Zelnou hlávku očistíme a nakrájíme na malé kostičky o rozměru 0,5 x 0,5 cm. Nastrouháme očištěnou mrkev a křen. Nakrájené zelí ochutíme solí, cukrem a octem. Lehce promačkáme a přidáme nastrouhanou mrkev, křen a majonézu a důkladně promícháme. Necháme odležet.

Grilovaný flambovaný ananas v pomerančovém karamelu a Suntonic Espumou

Suroviny: 1 zralý ananas, přírodní třtinový cukr na obalení, pár tenkých plátků čerstvého másla, Metaxa, tonik 450 ml, Metaxa 50 ml, Presspuma fred 30 g, pomerančový džus

 Postup: Do sifonové lahve nalijeme tonik, Metaxu a nasypeme Presspuma fred. Použijeme 2 bombičky. Dáme na 15 minut vychladit do lednice. Z ananasu okrájíme slupku a nakrájíme ho na stejně silná kolečka. Kulatým cukrářským vypichovátkem odstraníme tvrdý střed ananasu. Kolečka ananasu obalíme v přírodním cukru a ugrilujeme z obou stran. V pánvi necháme lehce zkaramelizovat cukr, přidáme pomerančový džus a máslo. Přidáme grilovaný ananas, zalijeme Metaxou a oflambujeme. Oflambované ananasy dáme na talíř a ozdobíme lístkem máty nebo meduňky. Přidáme espumu ze sifonové lahve. Ihned podáváme.

Jak se vám líbí „Grilovací menu Metaxy“? Pokud ho vyzkoušíte, věřte, že na tento večer určitě dlouho nezapomenete. Příjemné grilování s Metaxou.

Distributorem do České republiky je společnost Rémy Cointreau Czech Republic.

Více informací o Metaxe ZDE.

Reklama