Briošky jsou nejlepší čerstvé - ještě teplé s máslem a marmeládou. S těstem lze však kouzlit i jinými způsoby. Těsto můžete rozválet, posypat kakaem, cukrem a poházet kousky másla. Poté smotat a rozkrájet. Připravené „šneky“ pak pečeme na plechu vysypaném směsí 150 g hnědého cukru, 100 g sekaných mandlí a 150 g rozpuštěného másla.
Suroviny
základ:
1/3 hrnku teplého mléka
1 lžíce instantních kvasnic
1 vejce
250 g hladké mouky
hlavní těsto:
60 g cukru krupice
1 lžička soli
4 velká vejce
200 g hladké mouky
170 g změklého másla
Postup
Nejprve si zpracujeme základ na těsto.
Do mísy dáme mléko, kvasnice, vejce a polovinu mouky. Rozmícháme a poté posypeme zbylou polovinou mouky. Necháme odpočinout 30-40 min. Že je vše tak jak má být signalizuje to, že vrchní vrstva mouky popraská.
Hlavní těsto
Do základu přidáme cukr, sůl, vejce a jeden hrnek mouky. Zde je ideální (tedy pokud nejste kulturista) nasadit nějakou domácí techniku - nejlépe robot s hnětacím hákem. Já nedávno dostala na testování naprosto úžasný kuchyňský robot, tak jsem mu udělala zrovna zátěžovou zkoušku. Mícháme minutu, nebo dvě, až se vše krásně spojí. Přidáme zbytek mouky a necháme robot pracovat nejméně 10 minut, aby těsto mělo tu správnou konzistenci. Poté začneme pomalu zamíchávat máslo. Chvilku to vypadá že vše je v háji, ale nakonec budete mít nádherné máslem vonící těsto.
Toto necháme kynout zakryté při pokojové teplotě 2 hodiny. Poté rukama v místě znovu prohněteme - miluju se v tom babrat, i když si u podobné činnosti vždycky vzpomenu na Blaženu ze „Slunce seno…“, jak tam na dvorku něco míchala v té otlučené smaltované místě, a Miluna jí to tam přijela nandat. :)
Ale zpět ke kynutí. To druhé bude trvat opravu dlouho. Takže těsto zakryjte folií, dejte do ledničky a běžte spát! Minimální délka kynutí by měla být 5 hodin.
Ráno těsto vyndáme z lednice a je připraveno pro další použití.
Já zvolila poprvé variantu ukrajovat malé kousky těsta, udělat z nich kuličku a dát do připravené formy na mufiny. Některé z kuliček jsem naplnila kousky mléčné čokolády.
Ve formě necháme ještě chvíli nakynout a poté dáme péct na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
Nový komentář
Komentáře
Vypadají dobře, musím je vyzkoušet
, jen je nebudu dávat do košíčků
zsuzsika — #41 Super
. Uložím a vyzkouším...
Tak to jsem nikdy nepřipravovala, ale co není, může být, že?
tez delam briosky ale ty teda vypadaj jak kdyz je koupim v krame
no určitě bych to vyzkoušela kdyby se mi chtělo:D ale vypadá to dobře
už to mám hotové-je to výborné-mohu doporučit-je z toho asi 16 kousků briošek obvyklé velikosti
Trefa:kdyz na vanoce zadelavam na vanocky,zadelam je vecer,dam je do chladna a druhy den je pletu a pecu.
ještě jsem nezkoušela
už jsem se rozhodla,večer to připravím a v neděli ráno překvapím mužíčka nádhernou vůní linoucí se z kuchyně
Vypadá to lákavě a chutně, ale to doba kynutí mě překvapuje to je moc dlouho ne?
dobrota, ale to čekání, než to vykyne...
na obrázku je to nádherný,ale postup docela zdlouhavý,asi musím rychle od PC nebo dostanu na něco šílenou chuť
Tak na to mám opravdu chuť.
Kopíruji a ukládám.
tak to je na moc dlouho a kynout do ledničky? sem myslela, že kynout má těsto v teple
ale na obrázku vypadá luxusně
tak ty zkusím udělat, vypadají lákavě
to je moc dobrý nápad-ty formičky na mufinky
to jsou chutě mnam, skusím jednou
asi zítra zkusím