Předem vás upozorňuji. Žádná dieta!!! Kdo chce celozrnný chléb, plný vlákniny, šup na jiný recept. Tenhle chléb je plný křupavých škvarečků, voňavý a nedietní. Chléb je velice vláčný a nadýchaný. Zadělávala jsem ho v domácí pekárně, poté ještě nechala vykynout v ošatce na chléb a až potom pekla, v troubě.
Suroviny
200 ml vody
1 malý kelímek zakysané smetany
1 lžíce octa
300 g hladké pšeničné mouky
200 g tmavé chlebové mouky (pšeničné nebo žitné)
1 lžička cukru
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušeného droždí
2 hrsti škvarků - větší škvarky nakrájíme na menší kousky
Postup
Uvedené suroviny vsypeme a vlijeme v uvedeném pořadí do pekárny. Škvarky můžeme dát do pekárny až po zvukovém signálu na doplnění surovin, ale i hned na začátku, jak chceme. V pekárně necháme těsto zamíchat, vykynout a poté ho vyklepneme do moukou vysypané ošatky na kynutí chleba.
Kdo ošatku nemá, může vyklopit na plech, pěkně uplácat bochník a nechat pod utěrkou kynout ještě další hodinku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 100 °C, po asi dvaceti minutách můžeme zvýšit na 150 °C. Až začne kůrka krásně zlátnout, nebojíme se otestovat vnitřek chleba zapíchnutím špejle. Pokud se na ni nelepí těsto, můžeme vytáhnout z trouby a nechat vychladnout. Celková doba pečení je cca 45 minut až hodina.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
tenhle je jistě výborný
Zajímavý recept, vyzkouším ho
Není nad domácí
my děláme kynuté škvarkové placky
Zakládám si recept
step1 — #59 ta jsou pracnější, tohle je raz dva
Ješiš, to je mňamózní. Jen bych možná místo droždí použila kvásek, ale jinak to vypadá naprosto super.
Mně se sbíhají sliny
gerda — #51 Podobné dělala babička, ale vykrajovala kolečka. Byly to škvarkové pagáčky.
paníliška — #57
......děkuju
gerda — #54 Řekla bych, že takových je nás tady většina.
A Tvoje nápady jsoufakt dobré.
Saritka — #55 pekárna je dobrý pomocník
Pekárnu nemám, ale uvažuji o ni.
paníliška — #52 ale ne, jsou to obyčejná jídla. Vařit umím, ale kdo ví, co by na moje kuchtění řekli renomovaní mistři
jsem normální kuchtička
Fakt je, že kamarádky tvrdí - její recepty jsou jednoduché a povedou se. Musím vařit taky podle příjmu, a to víš, ruční práce se nepočítá a na výsledku je vidět. Z konzerv a polotovarů nevařím.
Trefa:ja pecu skvarkove placky,ale chleba doma nepecu.
gerda — #51 Člověče, ty recepty bys tady měla psát Ty.
Tyhle prsty vypadají moc dobře, recept si píšu a určitě zkusím.
margotka82 — #47 jéje, to já dělávám s velkým úspěchem škvarkové prsty, pečené slané třeba ke špenátu nebo k vínu. Pomlet škvarky, udělat řidší kynuté těsto s hodně kmínem a těma škvarkama, rozvlálet placku a rádýlkem krájet nepravidelné tvary, které se na širší straně nakrájejí do hloubky jako prsty. Po upečení do červena jsou křehké a krásně křupavé. poměr - škvarků aby byla tak polovina váhy mouky. Na půl kila mouky 1 lžička soli, 1 kmínu a 1 vejce.
Já mám ráda škvarkové placky, škvarkový chleba jsem ještě nezkoušela.
vypadá nádherně, určitě ho zkusim
může být výborný, já dělám škvarkové placky