škvarkový chleba

Předem vás upozorňuji. Žádná dieta!!! Kdo chce celozrnný chléb, plný vlákniny, šup na jiný recept. Tenhle chléb je plný křupavých škvarečků, voňavý a nedietní. Chléb je velice vláčný a nadýchaný. Zadělávala jsem ho v domácí pekárně, poté ještě nechala vykynout v ošatce na chléb a až potom pekla, v troubě.

Suroviny

200 ml vody
1 malý kelímek zakysané smetany
1 lžíce octa
300 g hladké pšeničné mouky
200 g tmavé chlebové mouky (pšeničné nebo žitné)
1 lžička cukru
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušeného droždí
2 hrsti škvarků - větší škvarky nakrájíme na menší kousky

Postup

Uvedené suroviny vsypeme a vlijeme v uvedeném pořadí do pekárny. Škvarky můžeme dát do pekárny až po zvukovém signálu na doplnění surovin, ale i hned na začátku, jak chceme. V pekárně necháme těsto zamíchat, vykynout a poté ho vyklepneme do moukou vysypané ošatky na kynutí chleba.

Kdo ošatku nemá, může vyklopit na plech, pěkně uplácat bochník a nechat pod utěrkou kynout ještě další hodinku.

Pečeme v troubě vyhřáté na 100 °C, po asi dvaceti minutách můžeme zvýšit na 150 °C. Až začne kůrka krásně zlátnout, nebojíme se otestovat vnitřek chleba zapíchnutím špejle. Pokud se na ni nelepí těsto, můžeme vytáhnout z trouby a nechat vychladnout. Celková doba pečení je cca 45 minut až hodina.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama