· 1 kg hladké celozrnné mouky
· 200 ml smetany ke šléhání
· 2 žloutka
· 1 celé vejce na potírání
· 2 kostky čestvých kvasnic
· 500 g hrubě mletých škvarků
· 1 PL škvařeného sádla, když jsou škvarky mastné nemusí být
· 500 ml pnotučného mléka 1 PL cukru do kvásku,
· 1 PL cukru do kváseku
· 3,5 ČL soli
· drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání
Postup:
Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přídáme 1 PL cukru a necháme vzejít kvásek.
Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujeme hladké těsto. Přidáme kvásek a doděláme těsto.
Připravené těsto rozvalkáme, potřeme jej druhou polovinou mletých škvarků, přeložíme na polovinu, zase rozvalkáme a přeložíme na polovinu. Takhle připravené těsto necháme vykynout.
Vykynuté těsto na desce rozválíme na cca. 1,5-2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžeme udělat mřížkovou strukturu.
Z takhle připraveného těsta vykrajujeme malé pagáče, které uložíme na plech a necháme ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřeme vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky.
Pagáče pečeme na 180 C cca. 40 minut, dokud pagáče krásně nezelátnou.
Foto: Čongrád
Vyzkoušejte také:
Nový komentář
Komentáře
Tak jsem je včera udělala, tedy jen poloviční dávku a stejně jich bylo na 2 plechy. Byly výbotné.
Musím sehnet domácí škvarky
Ukládám do oblíbených a určitě vyzkouším.
Vyzkouším.
Tak škvarové pagáče vyzkouším.
Tak ty určitě udělám, prababička je dělávala a já měla boule za ušima
Dobrota.