641ac768441eeimage.jpgFoto: Mlékárna Valašské Meziříčí 

Doba přípravy: Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut. 

Ingredience na těsto – 8 porcí:  

  • 120 ml  čerstvého mléka
  • 15 g droždí 
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 150 g pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 
  • 150 g  pšeničná mouka špaldová hladká 
  • Sůl
  • špetka 
  • 30 g  másla
  • 1 žloutek 

 Ingredience na náplň:

  • 3 lžíce třtinového cukru 
  • 2 lžičky skořice mleté
  • 50 g másla

Postup: 

Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto -  obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.

Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí. 

Zdroj receptu: Mlékárna Valašské Meziříčí 

Tento recept můžete také vyzkoušet: 

Kynutý věnec s vejci

5ab4e6709be6dobrazek.png