Doba přípravy: Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut.
Ingredience na těsto – 8 porcí:
- 120 ml čerstvého mléka
- 15 g droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 150 g pšeničná mouka celozrnná jemně mletá
- 150 g pšeničná mouka špaldová hladká
- Sůl
- špetka
- 30 g másla
- 1 žloutek
Ingredience na náplň:
- 3 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky skořice mleté
- 50 g másla
Postup:
Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto - obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.
Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí.
Zdroj receptu: Mlékárna Valašské Meziříčí
Tento recept můžete také vyzkoušet:
Nový komentář
Komentáře
Mám trochu jiný recept na těsto i náplň, ale provedení je stejné. Vždycky má velký úspěch.
Už jsem měla i s oříškovou náplní a moc dobrý.
Už dlouho jsem hledala nějaký pěkný recept na pletenec. Skořici v naší rodině milujeme.