Facebook je nekonečný kulinářský pokušitel. Mám v přátelích několik lidí, kteří mě neustále nutí zkoušet nové recepty a trávit volný čas v kuchyni. Jako třeba Lucie. Její švýcarky voněly máslem už z fotky. Můžete to vydržet a nepoprosit o recept?
Suroviny
475 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (pivovarský ječmenný slad)
85 g cukru krystal
195 g vlažné vody
1/2 kostky droždí
30 g rozpuštěného másla
30 g rozpuštěné hery
40 g rozpuštěného sádla
špetka soli
náplň:
rozpuštěné máslo
skořicový cukr (nebo cukr a skořice a zamícháme do sebe)
Postup
Ze surovin na těsto zpracujeme krásné hladké těsto a necháme minimálně hodinku kynout. Pak rozdělíme na dva kusy a každý rozválíme na obdélník, který potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme skořicovým cukrem, zarolujeme a nakrájíme špalíčky, uprostřed každého špalíčku protlačíme pomoučenou tupou stranou nože řez, ale pozor „nepřekrojit“ - tím nám vnitřky špalíčku ze stran povylezou. Takto vytvořenou „švýcarku“ přeneseme na plech (vystlaný pečícím papírem) a necháme 20 minut nakynout.
Vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby na 170 °C.
Z tohoto množství máme 2 plechy menších švýcarek (asi 25 - 30 ks).
Tip: Pokud víte, že nesníte vše v jednom dni, je lepší nechat těsto 2x kynout - nejdřív si udělat první kynutí - ze 100 g vlažné vody, 1 lžičky sladěnky, z celého množství droždí a tak ze 100 g hladké mouky - toto množství nechat tak 30 minut samostatně kynout a pak přidat zbývající suroviny a prohníst v jedno těsto a nechat dalších 40 minut kynout. Pak jsou švýcarky výborné i 3 dny.
Dobrou chuť přeje Lucie.
Nový komentář
Komentáře
... no až na sladěnky mám všechno, tak se to snad bez nich obejde
haluška — #10 františky tomu taky říkáme.
a ja to poznám pod názvom Škoricové Františky
Protože je to běžný recept,musí být přece něčím zvláštníprávě proto ten slad aby to znělo.
Ve svém sortimentu mám skořicové šneky z kynutého těsta, což je prakticky totéž. Záleží jen na tom, na jak široké kousky se nakrájí a dotvoří nějaký tvar.
A ta množství surovin jsou tady v tom receptu opravdu tragická, určitě to jde přepočítat na přijatelnější čísla (někdo si to asi upravil pro svou potřebu).
gerda — #5 já bych se po něm taky neptala, kdyby nebyl v receptu. Chtěla bych to vědět čistě pro zajímavost.
Slad a sladěnka se dají běžně koupit ve zdravé výživě. Používám je už léta místo cukru, jsou mnohem zdravější a nepoškozují slinivku jako cukr nebo med.
lidicka — #2 šmarjá, kdo by sháněl slad, cukr bohatě postačí. Nikdy jsem do nich slad nedávala a nikdo se po něm neptal
ty míry váhy myslíte vážně? Pak se nemají hospodyňky bát kynutého těsto. Tohle přece není těsto tzv. "přesné", kde záleží na deku. Kaiserky dělávám, jsou dobré a dělám je od oka. A chybí množství másla do náplně, tam ho patří aspoň půl kostky. Jen ho nerozpouštím, ale nechám změknout a společně rozetřu s cukrem a skořicí. Tím vykynutý plát potřu. Když se to posype hrozinkama a celými ořechy, nemá to chybu a jen se po ních zapráší.
Dá se slad něčím nahradit
Kde se seženepivovarský slad? nedá se něčím nahradit????
Čím se dá nahradit pivovarský slad? Kvůli jedné lžičce to shánět nebudu.