skořicovo máslové švýcarky

Facebook je nekonečný kulinářský pokušitel. Mám v přátelích několik lidí, kteří mě neustále nutí zkoušet nové recepty a trávit volný čas v kuchyni. Jako třeba Lucie. Její švýcarky voněly máslem už z fotky. Můžete to vydržet a nepoprosit o recept?

Suroviny

475 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (pivovarský ječmenný slad)
85 g cukru krystal
195 g vlažné vody
1/2 kostky droždí
30 g rozpuštěného másla
30 g rozpuštěné hery
40 g rozpuštěného sádla
špetka soli

náplň:
rozpuštěné máslo
skořicový cukr (nebo cukr a skořice a zamícháme do sebe)

Postup

Ze surovin na těsto zpracujeme krásné hladké těsto a necháme minimálně hodinku kynout. Pak rozdělíme na dva kusy a každý rozválíme na obdélník, který potřeme rozpuštěným máslem a bohatě posypeme skořicovým cukrem, zarolujeme a nakrájíme špalíčky, uprostřed každého špalíčku protlačíme pomoučenou tupou stranou nože řez, ale pozor „nepřekrojit“ - tím nám vnitřky špalíčku ze stran povylezou. Takto vytvořenou „švýcarku“ přeneseme na plech (vystlaný pečícím papírem) a necháme 20 minut nakynout.
Vložíme na 20 minut do vyhřáté trouby na 170 °C.

Z tohoto množství máme 2 plechy menších švýcarek (asi 25 - 30 ks).

Tip: Pokud víte, že nesníte vše v jednom dni, je lepší nechat těsto 2x kynout - nejdřív si udělat první kynutí - ze 100 g vlažné vody, 1 lžičky sladěnky, z celého množství droždí a tak ze 100 g hladké mouky - toto množství nechat tak 30 minut samostatně kynout a pak přidat zbývající suroviny a prohníst v jedno těsto a nechat dalších 40 minut kynout. Pak jsou švýcarky výborné i 3 dny.

Dobrou chuť přeje Lucie.