Křehké, voňavé, dokonale máslové – domácí motýlci z listového těsta jsou kouzelným pohlazením pro chuťové buňky i oči. Vypadá to jako složité pečení? Nenechte se zmást – s naším receptem zvládnete vyrobit poctivé listové těsto krok za krokem a vytvořit z něj nádherné sladké motýlky, které potěší celou rodinu.

8f038fc6f3442-blobid0.jpg

Ingredience

Na tukovou část těsta

  • 250 g másla
  • 100 g hladké mouky

Na vodovou část těsta

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 7 lžic teplé vody
  • špetka soli

Na náplň

  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • skořice a třtinový cukr
  • vanilkový cukr pro závěrečné zdobení 

Postup

3438a65dab788-obrazek.jpg
Nejprve si vytvořte tukovou část listového těsta. Změklé máslo jednoduše zpracujete dohromady s moukou. Výsledné tukové těsto dejte vychladit na hodinku do lednice.
Vodovou část vytvořte tak, že smícháte a zpracujete do hladka mouku, olej, ocet, rum, žloutky, teplou vodu a špetku soli. I tuto část těsta dejte na hodinku do lednice.
Nyní přišel čas rozválet obě vychlazené části těsta. Tukovou část i vodovou část rozválejte samostatně na obdélník. Tukovou část je dobré vložit mezi dva archy pečicího papíru pro jednodušší rozválení. Obě části položte na sebe a společně rozválejte v jedno listové těsto. Po rozválení těsto přeložte a znovu rozválejte. Listové těsto přeložte a rozválejte alespoň třikrát. Složené těsto dejte na noc do lednice. 

Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a rozválejte na obdélník. Potřete ho rozpuštěným máslem. 
Třtinový cukr smíchejte se skořicí a celou plochu listového těsta jím rovnoměrně zasypte.

667017319d8f4-obrazek.jpg

Z jedné strany zarolujte těsto až do dvou třetin plochy rozloženého těsta a z protější strany zarolujte těsto proti. Vznikne vám polovina motýlka. Krájejte tak široké kusy, jak vysoké chcete motýlky. My jsme je krájeli cca 1,5 cm široké.  Po dvou křidélkách spojujte k sobě rozkvedlaným vajíčkem. 

Nebojte se motýlky z listového těsta péct na 200 stupňů do zezlátnutí. Po vychladnutí motýlky zasypte vanilkovým cukrem. Dobrou chuť! 

TIPY A RADY: Listové těsto je potřeba udržovat studené. Doporučujeme ve fázi rozválení a složení, které se alespoň dvakrát opakuje, uložit těsto vždy na nějakou dobu do lednice. Pokud by se vám nechtělo vytvářet listové těsto doma, můžete použít listové těsto z obchodu. Motýlci se tak stanou velmi rychle upečenou svačinkou.

TIP: Dokonalé motýlky? S troubou MORA to půjde samo!
Pokud chcete, aby vaše pečení bylo rovnoměrné, nadýchané a s dokonalou kůrčičkou, vestavná elektrická trouba Mora VTCS 777 BX bude váš nový nepostradatelný pomocník. Kombinuje klasické pečení s moderní funkcí páry, takže i křehké listové těsto se vám povede na jedničku – uvnitř vláčné, zvenku jemně křupavé.
extra velký objem 77 litrů, ideální na pečení více plechů najednou – třeba když připravujete motýlky na oslavu nebo pro návštěvu. 22 automatických programů zajistí perfektní výsledek bez složitého nastavování, ať už pečete dezert, pizzu nebo maso. Trouba navíc dosáhne až 300 °C, což oceníte u rychlého a efektního pečení.
S teleskopickým výsuvem, tlumeným dovíráním dvířek a termosondou budete mít vše pod kontrolou bez zbytečného otvírání. A co se týče údržby – parní čištění ECO CLEAN a katalytické stěny se o všechno postarají téměř samy.
Co dodat? Trouba MORA VTCS 777 BX vám ušetří čas, energii i nervy. A výsledky? Jako z cukrárny!
445c09384ff4d-6E5F1062-4F35-4ACF-9D4E-85D9370C7FE8-.jpg

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA je součástí vašich kuchyní neuvěřitelných dvě stě let! A právě pro letošní jubilejní rok plný oslav si pro vás připravila krásný dárek: 

Získejte zpátky až 2000 Kč na nákup myčky MORA! Nechte se inspirovat našimi kombinacemi setů spotřebičů nebo si zvolte svou vlastní.

Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo" Akce“.

65e5a8034edb0obrazek.png

Další recepty najdete na mora.cz

TÉMATA:
RECEPTY S MOROU