Skořicovník je statný strom, který dorůstá do výšky více než deseti metrů. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, například na Jávě nebo na Cejlonu. Drogou je kůra, která je bohatá především na silice. Sbírat se může už ve třetím roce, ale nejkvalitnější drogu poskytují stromy osmileté anebo starší. Skořice se používala zprvu v čínské a indické medicíně, rychle se ovšem dostala i do Evropy. Je to jeden z nejuniverzálnějších léků s mimořádnými účinky.
Skořice byla původně používána jako léčivá rostlina nebo k rituálním účelům, až později, v pozdním středověku, se začala využívat i jako koření. Třeba v antickém Řecku byla oblíbeným prostředkem na hojení ran, protože má antimikrobiální účinky. Už v raném starověku se skořice používala při nachlazení, ke snížení teploty a při trávicích potížích. Není tedy důvod ji nevyužívat i dnes, když je prokázáno, že zlepšuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání, a dokonce pomáhá i při poruchách menstruace a má také pozitivní účinky na léčbu alergií i při hubnutí.
Skořice jako koření
Jako koření je skořice velmi oblíbená pro svoji nasládlou, specifickou vůni. Zkuste nechat skořici jen tak položenou v kuchyni, a už za pár minut ji nádherně provoní. Při vaření a pečení se používá buď celá, nebo mletá, a je vhodná především do pečiva – třeba štrúdl si bez ní ani nedokážeme představit, stejně tak jako jiný jablečný koláč, přidává se také do pudingů, nákypů nebo k zavařování ovoce a je vynikající také do horkých nápojů, nejspíš nás asi napadne svařené víno. Někteří si ji sypou i do kávy a přidávají do kapučína.
...ale nejen to, skořice může pomoci i diabetikům. Věda jde dál a hledá v tomto koření další užitek. Podle vědců z amerického státu Západní Virginie totiž její vůně spolu s vůní máty, pokud ji čicháme, zvyšuje rychlost reakcí a snižuje únavu a současně prý působí i proti úzkosti a frustraci za volantem. Průzkum navázal na předchozí studii z atletického prostředí, která prokázala, že máta a skořice stimulují nervový systém – jinými slovy řečeno: zlepšují motivaci a výkon, rychlost reakcí a snižují únavu sportovců. Test účinků obou koření na řidiče prokázal stejné vlastnosti.
Skořice jako lék
Moderní farmakologické výzkumy jasně prokázaly antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky skořice. A v poslední době, a to je zjištění výjimečně povzbudivé, byl zjištěn i její účinek antidiabetický.
Vědcům se totiž podařilo ze skořice izolovat látky – metylhydroxichalkonové polymery, které snižují necitlivost tělních buněk na inzulín. Při troše chuti k patosu můžeme říct, že jde o revoluční objev, pokud budeme reální, pak si řekneme, že je to objev, který pomůže tisícům lidí. A to je důležité. Klinické testy prokázaly, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků typu 2 až o 29 procent a hladinu cholesterolu až o 26 procent. Inzulín je hormon, díky němuž jsou lidé schopni využívat cukr v krvi a snižovat jeho hladinu. Nedostatek nebo oslabení této činnosti vede k cukrovce.
To, že může skořice pomoci diabetikům, je jistě výjimečně dobrá zpráva, vždyť jen u nás v České republice jich je asi 739 tisíc a naši lékaři odhadují, že dalších minimálně 200 tisíc lidí o své diagnóze ještě ani neví. Diabetes má, bohužel, stoupající tendenci, přičemž je to onemocnění nejrozšířenější a nejdražší. Také další čísla související s diabetem jsou hrozivá: poškození zraku má 85 tisíc diabetiků, z nich je 2600 postiženo slepotou, poškozením ledvin trpí 66 534 diabetiků, z toho 26 600 postihlo selhání ledvin a jsou odkázáni na dialýzu, syndrom diabetické nohy má 44 400 diabetiků, z nich je 8000 po amputaci.
Je vám sympatická skořice? Jak ji v kuchyni používáte? Myslíte, že je to koření, bez kterého se lze obejít?
Nový komentář
Komentáře
Skořice skvěle zvedne náladu a zažene únavu. Dávám ji na špičku lžičky do kávy. Výborná je i celá - kousek "hodí" dušené maso do Orientu.
Ano používám, do jablkového závinu je nenahraditelná
wich: mně se osvědčil jednoduchý fígl. Než jsem si vůbec pořídila váhu, velice dobře jsem vystačila s odměrkou, která má na boku stupnici - tekutiny, sypké...nic jsem nezkazila. Podle mě je to mnohem lepší, než ty hrnky. Přesnější.
gerda: Já zase na hrnkovou nedám dopustit. Pekla jsem podle ní i vánoční cukroví a všechno v pohodě, ale vím, že nějaká tři těsta (tuším bábovková) mám raději od babičky a maminky. Jedno mi nějak nevyšlo vůbec, stal se z ingrediencí jakýsi divný, neformovatelný materiál a další dvě chutnaly víc podle starého receptu.
wich: hrnková kuchařka je podle mě pěkný švindl. Zvlášť, když jsem viděla ty recepty na vánoční cukroví - tam přece rozhodují přesné dávky! Nene, není nad vyzkoušené recepty a vlastní odhad. A pochybuju, že autoři kuchařek všecko pečlivě několikrát odzkoušejí ve vlastní kuchyni a mezi známými
- výborná kuchařka je Muž v zástěře Achille Gregora, kromě receptů tam člověk najde spoustu humoru.
gerda: Podle kuchařek někdy vařím, když sbírám inspiraci. Vaření a pečení je můj koníček. Ale naposledy jsem se spálila se třemi těsty podle hrnkové kuchařky. Nějak mi nevyšly
MEK: Taky si občas dám skořici do kávy :-)
Můj milý dostal k Vánocům vůni od Calvina Kleina, v jejímž ocasu je také cítit skořice. Voní báječně
skořici si dávám do kávy,jinak jí používám do štrůdlu
Evikus: aspoň víš, co příště nedělat. Do kuchařek se vůbec nedívej. Já dělám všecko z hlavy a daří se. Začni tím kynutým litým těstem, to je nejjednodušší a nedá žádnou práci.
gerda: Na mě nechoď s citem v ruce
Já vařím zásadně podle kuchařky a dodržuju přesné množství ingrediencí
Možná na velikonoce se pustím do mazance, tak uvidíme jak dopadne souboj s droždím
Evikus: na kynuté těsto nemusíš nic vážit ani složitě studovat, tam se to dává od oka a podle citu v ruce - těsto na buchty má mít hustotu zhruba jako šlehaný vaničkový tvaroh. Nesmí téct, teda pokud nechceš dělat litý koláč s ovocem, drobenkou, to jo. Pak jsou z toho výborné řezy. Ale buchty a koláče musí držet tvar.
Evikus: kašli na hrníčkování a zjednoduš si život. Všecko v jedné míse a budeš mít po problému. Důlek v mouce, teplé mléko a kvasnice jsou v pěkném teplém hnízdečku. Uvidíš, jak poskočí. Nesmí se ani spařit ani zachladit, mléko ať je teplé. A nikdy dohromady se solí, sůl promíchat do suché mouky zvlášť. Jestli se to nepovede, můžeš mi veřejně vynadat.
Evikus: kuchařka určitě ne
já to někdy mrsknu rovnou do mísy, mouka, v ní důlek, do toho mléko, cukr, droždí, když to vzejde, tak tuk, sůl, vejce, zadělat a nechat kynout.
Pavla_b: Na mléko jsem zapomněla, trošku mléka a cukru v hrníčku - jako ty
Taky to házím na špatné droždí, ale spíš bude asi špatná kuchařka
jirulinka 55: skořicovým krémem jsem si vyrobila super alergii, takže skořici teď do jídla ano, na tělo v krémech ne
Evikus: tak jedině špatné kvasnice.. já dávám do hrníčku teplé mléko, trochu cukru a droždí a vzejde
ty jen posypeš droždí cukrem? to chce ještě to mléko nebo aspoň vodu..nasucho to nevzejde
gerda: Já to dělala podle mamky, ta dá do hrníčku droždí, posype cukrem a čeká až vzejde. Potom už vykynuté droždí dá do těsta, které nechá dál kynout. No ale mě prostě nevzešly. Zkusím to příště jako ty
skořici mám ráda používám ji dost často krásně voní používám i skořicový krém
Evikus: no prosím tě...a jak jsi postupovala? Vždyť na tom nic není, nehledej v tom vědu. Uděláš si v míse základ = rozetřeš kousek tuku s cukrem (málo cukru, 2-3 lžíce) a žloutky (stačí 1 vejce, i celé), na to nasypeš mouku podle toho, kolik chceš těsta, cca půl pytlíku. Uděláš důlek, naliješ tam TEPLÉ mléko, na to nadrobíš kostku kvasnic. Ty můžeš lehce pocukrovat. Za 10 minut se kvasnice rozpustí a začnou se trošku nafukovat, ale stačí bohatě, když se jen rozpustí. Těsto se solí, ale sůl musí přijít jen k mouce nabok mísy, když posolíš kvasnice, je to chyba, nevzejdou. A pak to jen umícháš - jestli je řídké, přidáš mouku, jestli moc tuhé, přikápneš mléko. To je hrubý základ, do těsta - na sladké pečivo - je dobrý rum, štamprle - těsto je pak lehčí. Vypracované těsto lehce poprášíš seshora moukou, přikryješ utěrkou a necháš někde bokem kynout. Má to rádo teplo, takže to dávám nahoru na ledničku, kde je v místnosti nejtepleji, nebo, když je slunko, tak na místo, kde nejvíc svítí - na stole. Za hodinu bývá vykynuté, pokud to není příliš tuhé a mastné těsto.
Evikus: zkus sušené droždí v sáčku (nejlíp s vlaštovkou, nevím jaká firma..
), to vzejde spolehlivě..
ale já osobně mám radši klasické kvasnice