„Správně sestavená svačina dítěti dodá energii na celé dopoledne, podpoří soustředěnost a také návyk pravidelného stravování. Mimo jiné můžeme plnohodnotnou svačinou předcházet tomu, že si děti nebudou kupovat různé sladkosti či slané snacky,“ vysvětluje Silvie Zavřelová z projektu Zdravá 5. Vyvážená svačinka je ale jedna věc, tou druhou je její skladování ve školní tašce.
Trvanlivá svačinka
Vyváženou svačinkou, kterou můžete připravit v předstihu a dávat ji dětem například v průběhu několika dnů v týdnu, jsou banánové ovesné sušenky (recept je k dispozici níže). Představují bohatý zdroj energie.
Pro zcela vyváženou svačinku sušenky nakombinujte s?mléčný výrobkem, například jogurtem. „V tomto případě už dejte pozor na skladování, zavřený jogurt by děti měly zkonzumovat během dopoledne. Samotná sušenka je náchylná na vlhkost a vydrží maximálně 2-3 dny v závislosti na teplotě, přičemž pokud si napečete větší zásobu v létě, je lepší je skladovat v lednici,“ radí Anna Malenová z oddělení kvality obchodů Albert.
Obecně platí, že domácí koláč, bábovka, buchta, muffiny či banánový chlebíček jsou ke svačině velmi vhodné. Musíte se ale více zaměřit na složení samotného receptu. Obohaťte je o zdroj bílkovin, například tvaroh, skyr, oříšky či semínka a přidejte do něj ovoce, které v receptu navíc může nahradit množství přidaného cukru. I tady ale platí ideálně dvoudenní zásoba. Vždy se raději na svačinku podívejte a přivoňte k ní, abyste se přesvědčili, že je v pořádku.
Klasický sendvič
Oblíbenou svačinovou klasikou jsou sendviče, které můžete připravit na mnoho způsobů. Jak na ně, aby byly zdravé? Pečivo zvolte podle věku dětí. Pokud máte doma staršího školáka, klidně využijte celozrnné varianty.
Na mazání použijte lučinu či jiný čerstvý sýr, přidejte nakrájenou zeleninu, například okurku, papriku či ředkvičky a doplňte plátky sýra nebo šunky. Může být vepřová, kuřecí nebo krůtí, ale ta pro děti by určitě měla obsahovat snížené množství soli. Vysoký podíl masa je dnes už samozřejmostí. Ve zkratce, v sendviči by neměla chybět zelenina a bílkoviny ve formě sýru či šunky.
Chcete být víc inovativní? Místo chleba nebo toastu použijte tortillu. Výhodou je, že se dětem dobře konzumuje, rády si ji také samy chystají a plní.
„Sendvič je dobré zkonzumovat během dopolední svačiny, případně vložit do termo krabičky, aby vydržel i na odpoledne. Sendviče můžete také tepelně upravit – zapéct,“ popisuje Anna Malenová.
Sendvič s omeletkou
Ideální k doplnění bílkovin je sendvič s omeletkou (recept je k dispozici níže). Vajíčka mohou děti konzumovat i vícekrát týdně a jsou velmi kvalitním zdrojem bílkovin. Bílkoviny jsou naprosto nezbytné pro správný růst i vývoj, podílí se na imunitních reakcích, produkci hormonů i transportu živin.
Tuto svačinku by měl malý školák sníst co nejdříve, tedy v průběhu velké přestávky, protože omeletka po čase mění konzistenci. Omeletku můžete také vyměnit za vajíčka vařená natvrdo, která se dají připravit i dopředu a poté skladovat v lednici. Ta pro děti vařte minimálně 7 a maximálně 10 minut.
K rychlé spotřebě
Ke svačině se skvěle hodí i smoothie. „Můžete do něj přidat jakékoliv ovoce, které dětem chutná a případně i „schovat“ to, co děti nemají moc v?oblibě. Pozor dávejte na možné alergie. Děti by novou potravinu měly vždy ochutnat v malém množství. Důležité je i smoothie doplnit o zdroj bílkovin například kefír, mléko, skyr, tvaroh nebo oříšky,“ říká Silvie Zavřelová.
„Nevýhodou je nutnost poměrně rychlé konzumace, a to ihned po přípravě nebo využijte termosku či termohrnek, který prodlouží životnost o pár hodin. Ideální však je skladování v chladu. Pokud vaše děti snesou lehce kyselejší chuť, přidejte do smoothie pár kapek citrónu. Smoothie si tak zachová krásnou barvu a dětem, které jí i očima, bude líp chutnat,“ doporučuje Anna Malenová.
Mléčné výrobky a ovoce
Dobrou volbou ke svačině je také jogurt či cottage sýr. Doplňte ho o ovoce a případně i o oříšky, pokud děti na ně nejsou alergické, a vytvořte tak vyvážené jídlo pro vašeho školáka. Zavřený jogurt či cottage sýr by mělo dítě sníst v průběhu dopoledne.
Ke každé svačině patří také ovoce nebo zelenina. Denně by děti měly sníst pět porcí jednoho nebo druhého. Umyté nakrájené ovoce ale rychle oxiduje, proto abyste tomu předešli, můžete použít už zmiňovaný citrón. Pokud ale víte, že dítě bude jíst až později, je lepší mu ho dát vcelku.
Zeleninu, která obsahuje obecně méně vody, můžete dětem dopředu nakrájet. Například mrkev vydrží při pokojové teplotě třeba i celý den. Počítejte ale se ztmavnutím na povrchu.
Tipy pro svěží svačinu
- Trvanlivější svačina by se měla zkonzumovat do 10 hodin od přípravy. Pokud obsahuje šunku, sýr, čerstvý sýr či máslo, ovoce a zeleninu, doporučujeme konzumaci do 4 hodin. Rozhodně není dobré ji po návratu domů vrátit do lednice a druhý den opět vzít do školy.
- Využívejte termo svačinové boxy.
- Kontrolujte tašku po každém návratu ze školy. Pokud v ní dítě nosí zapomenutou svačinu několik dní, může dojít ke znehodnocení té nové, čerstvé.
- Děti někdy nevypijí všechno naráz, pokud jim pití chcete přibalit i další den, vyzkoušejte, jestli je ještě v pořádku.
Inspirace v podobě receptů
BANÁNOVÉ OVESNÉ SUŠENKY
- 3 zralé banány
- 2 velké lžíce mléka
- 3 velké lžíce medu
- 2 malé lžičky skořice
- 180 g jemných ovesných vloček
Vidličkou nebo v mixéru rozmačkejte banány na jemnou kaši. Smíchejte je s mlékem, medem a skořicí. Nakonec do směsi postupně vmíchejte vločky, aby vznikla hustá hmota. Nechte ji zhruba 10 minut odstát. Plech vyložte pečicím papírem a tvarujte sušenky (dle formiček, kuličky, placičky) a pečte v troubě při 200 °C asi 20 minut do zezlátnutí.
Tip Zdravé 5: Hotové sušenky můžete dozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, strouhaným kokosem nebo třeba sušeným ovocem.
Sendvič s omeletkou
- 2 vejce
- 1 lžičky soli
- 1 lžička nasekané pažitky
- 1 lžíce másla
- 1 více zrnná bageta
- 80 g žervé
- 1 větší rajče
- hrst polníčku
Postup : Vejce rozklepněte a prošlehejte se solí a pažitkou. Na másle opečte dvě omeletky. Bagetu podélně rozkrojte, přepulte, pomažte žervé, vložte na půl složené omelety a plátky rajčete. Dovršte polníčkem a přiklopte druhou půlkou pečiva.
Tipy na dětské svačinky do školy i do školky
Tvarohové dezerty Nature’s Promise Kids
Běžná cena: 12,90 Kč
Nic děti nepotěší uprostřed školního dne víc než nová dobrůtka ve svačinové krabičce. Třeba takový Tvarohový dezert Nature’s Promise Kids. Obsahuje smetanu a 60 % tvarohu, díky čemuž vašim dětem dodá bílkoviny a zároveň má oproti ostatním tvarohovým dezertům snížený obsah cukru. Novou tvarohovou svačinku můžete nabídnout i dětem školkou povinným, protože řada Nature’s Promise Kids je vhodná pro všechny školáčky od 4 let. Dezert jim navíc můžete nabídnout ve dvou lahodných variantách, a to Natur s přirozeně tvarohovou příchutí nebo všemi oblíbenou Vanilkou.
Nature’s Promise Kids Bio sýrové tyčinky
Běžná cena: 36,90 Kč
Zcela novou dobrůtkou, která dětem přesně padne do ruky a je ideální na dopolední svačinu, jsou chlazené Bio sýrové tyčinky Nature’s Promise. Kromě toho, že pochází z mléka od českých kraviček, jsou tyčinky v bio kvalitě, takže si můžete být jisti, že všechny použité suroviny vzešly z ekologického zemědělství. V balení najdete 4 kusy, které jsou skvělým zdrojem bílkovin a rychle se stanou žádaným hitem vašich malých strávníků.
Nový komentář
Komentáře
Děkuji za super inspiraci, už se to zas blíží a co pořád denodenně vymýšlet. Ty banánové sušenky mne zaujaly a určitě je s dětmi upečeme. Prosím více takových článků s recepty na svačiny
