Ne všechna éčka jsou špatná. Některá nám neškodí ani v nejmenším. Zato jiným bychom se měli vyhýbat velkým obloukem. Aplikace FÉR potravina, jejímž cílem je pomoci spotřebitelům vyznat se ve složení potravin a čte za ně etikety, sestavila stupnici škodlivosti jednotlivých potravinových přísad.  Tady jsou ty, které jsou u nás na rozdíl od některých jiných zemí povoleny, přestože nám mohou poškodit zdraví.

E952 (Cyklamáty)

Díky tomu, že je až 40krát sladší než běžný cukr, nemá nahořklou chuť ani kalorie, najdete toto umělé sladidlo v řadě potravin pro diabetiky, nízkoenergetických potravin, ale také ve spoustě nealkoholických nápojů. Jenže v USA zakázaná synteticky vyrobená přísada vzniká přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů.

„Bylo zjištěno, že mohou u pokusných krys způsobit rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se cyklamáty přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře. Další studie však toto tvrzení nepotvrdily, proto je názor na cyklamáty takový, že samy o sobě rakovinu nezpůsobují, ale možná mohou zvyšovat účinky ostatních karcinogenů. Bylo totiž zjištěno, že používání směsi cyklamátů se sacharinem, vyvolalo vyšší výskyt rakoviny močového měchýře,“ varuje spotřebitele aplikace FÉR potravina.

E123 (Amarant nebo také Cl potravinářská červeň 9)

Přestože by k tomu mohl název svádět, nemá tato chemická sloučenina nic společného s amaranthem – rostlinou pěstovanou pro zdravá zrníčka. V USA zakázaná látka vzniká z kamenouhelného dehtu a stará se v potravinách o zbarvení do červena až červeno-modra.

Dosyta si amarantu užily hlavně naše babičky, protože dříve bylo u výrobců potravin velmi oblíbené. Dnes je povoleno už „jen“ pro barvení aperitivních vín, lihovin, alkoholických nápojů, rybích jiker a mlíčí. Přesto ho ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce v některých pokrmech už objevila. Toto azobarvivo se přidává také do kosmetiky a psích krmiv.

„Při vyšších koncentracích existují podezření, že je látka karcinogenní. Dále může způsobit poruchu plodnosti, vyvolat horečku nebo astma,“ upozorňuje aplikace FÉR potravina.

E124 (Ponceau 4R, nebo Cl potravinářská červeň 7, případně košenilová červeň A)

Jasně červené azobarvivo z kamenouhelného dehtu je u výrobců potravin oblíbené hlavně proto, že je pH a termo stabilní při zpracování a skladování. Proto ho tak rádi dávají do některých kečupů, marmelád, rybích výrobků, kompotovaného ovoce, mléčných výrobků, žvýkaček, zmrzlin, limonád…

„Může způsobit astma, horečky a na pozoru by měli být zejména lidé citliví na aspirin. Na základě dlouhodobých studií na krysách a myších existuje podezření, že se jedná o karcinogen. U dětí může vyvolat či zhoršovat hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obale výrobku E 124 obsahujícím,“ varuje aplikace FÉR potravina.

Na pozoru bychom se měly mít i před dalšími přísadami, přestože se na žebříčku škodlivosti nevyšplhaly tak vysoko. Přehled nedoporučených éček naleznete ZDE.

Čtěte také:

Reklama