V povědomí většiny z nás je o kávě několik mýtů, které současné výzkumy většinou vyvracejí. Jedním z nich je, že káva trvale způsobuje zvýšení krevního tlaku a že ji nesmí pít těhotné ženy. Ve skutečnosti ve většině takových případů platí, že dva až tři šálky kávy denně škodlivé nejsou.
Z čeho se vlastně káva skládá?
Čerstvá kávová zrna jsou zelená, bez vůně a chuti.
Zelená káva obsahuje do 2,5 % kofeinu, 10 % kyselin (kávové a chinové), z toho 4-5 % chlorogenových kyselin, 30-40 % sacharidů (většinou polysacharidů), z toho 27 % celulózy, 13 % bílkovin, 10 až 15 % tuků a vosků, 10-13 % vody. Neobsahuje žádný škrob. Surová zrna dále obsahují kolem 4 % minerálních látek (draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo), jejichž množství se mění podle původu kávy, metod pěstování a používaných hnojiv.
Chemické složení kávového prášku je závislé na druhu, původu, klimatických podmínkách a zpracování kávových bobů. Nejdůležitějšími látkami kávového prášku je kofein (0,5-2,6 %), sacharidy (25 %), bílkoviny (6 %), tuky (0,1-0,8 %), chlorogenová kyselina (15 %), další kyseliny (3 %), minerální látky, např. draslík, mangan, hořčík apod. (14 %), dále nikotinová kyselina (vitamin skupiny B) a řada dalších sloučenin, které dávají kávě typickou vůni, chuť a aroma. Dnes je známo přes 750 různých sloučenin, mnoho z nich nebylo ještě identifikováno. Šálek kávy obsahuje v závislosti na způsobu přípravy 60-120 mg kofeinu, káva zbavená kofeinu obsahuje 3 mg, černý čaj 40 mg, kakao 6 mg, Cola 6,5-25 mg.
Jak kávu vstřebává náš organismus?
Kofein se vstřebává v tenkém střevě a ukládá se ve všech orgánech a tělesných tekutinách. Nejvyšší koncentraci máme v těle asi po 30 minutách po požití kávy. Rychlost odbourávání je závislá především na věku, ale je i individuálně velmi rozdílná: Polovina vstřebaného kofeinu se vyloučí u dětí za 2,5 hodiny, u dospělých za 3-7 hodin. Vylučování je podstatně zpomaleno u těhotných a u žen s hormonální antikoncepcí, naopak je zrychleno u kuřáků. Káva nemá vliv na stavy vzniklé po požití alkoholu (př. vystřízlivění), ale zpomaluje odbourávání alkoholu, a tím i jeho vylučování. Konzumace kávy zvyšuje základní látkovou přeměnu o několik procent, a tím i energetickou spotřebu o 80-150 kalorií. Na tělesnou hmotnost nemá však tento zvýšený energetický výdej žádný vliv.
Jaké má na nás káva účinky?
* menstruační cyklus
Z některých zahraničních studií vyplývá, že ženy, které konzumují více kofeinu, mají kratší menstruační cyklus v porovnání s ostatními. Během výzkumu užívaly zúčastněné ženy denně 300 mg kofeinu, což odpovídá asi třem šálkům kávy. Lékaři se proto domnívají, že tyto změny mohou v dlouhodobé perspektivě ovlivnit zdraví ženy. Menstruace je spojena s uvolňováním hormonů a ty mají svou roli například v problémech s plodností, osteoporózou a rakovinou prsu. Tyto domněnky je však nutné ověřit.
* karcinogenní účinky
Při přípravě turecké kávy se nejspíše louhuje větší množství polyaromatických uhlovodíků, které mohou působit karcinogenně. Je proto možné, že existuje souvislost mezi pitím kávy a karcinomem močového měchýře. Dokázáno to však zatím nebylo.
* krevní tlak
Běžná konzumace kávy zřejmě nemá vliv na krevní tlak u osob s normálním krevním tlakem. Káva jej sice přechodně zvyšuje, ale se vstřebáváním kofeinu zase klesá.
* cholesterol
Pití většího množství zejména turecké kávy může zvyšovat sérové hladiny „zlého“ cholesterolu i celkového cholesterolu. Přičemž hladina „hodného“ cholesterolu není nejspíš pitím kávy ovlivněna.
Káva možná zvyšuje riziko trombóz a může vyvolávat srdeční arytmie. Pití více než čtyř šálků denně může zvyšovat riziko infarktu myokardu. Studie sledující vliv kofeinu na ischemickou chorobu srdeční jsou rozporné. Konzumace kávy nepatří mezi její významné příčiny.
* osteoporóza (řídnutí kostí)
Kofein zvyšuje vylučování vápníku, proto dlouhodobé pití kávy může mít také vliv na vznik osteoporózy.
* trávicí trakt
U některých osob může vyvolat poruchy trávení, dráždění žaludeční sliznice (zvláště platí o turecké kávě).
* těhotenství
Větší množství kávy (více než tři šálky kávy denně) mají zřejmě nepříznivé účinky na plod: snížení růstu – snížená porodní váha, zrychluje tepovou a dechovou frekvenci a může být příčinou anémie u matky i plodu. Opakované výzkumy to ovšem nepotvrdily.
* Parkinsonova choroba
Podle nových studií snižuje pití kávy riziko Parkinsonovy choroby. Pravděpodobně totiž ovlivňuje oblasti mozku, které produkují dopamin, látku, která chrání proti této chorobě. Vědci se také domnívají, že kofein zabraňuje rozpadu nervových buněk v mozkové tkáni.
* toxicita
Káva je prakticky netoxická. Za smrtelnou dávku se považuje asi 10 g kofeinu, což odpovídá 100–200 šálkům. Dlouhodobý konzum vyšších dávek způsobuje neklid, nervozitu, podrážděnost, nespavost, zrychlenou nepravidelnou srdeční činnost apod. Osoby, které kávu užívají dlouhodobě ve vyšších dávkách, mohou při přerušení konzumace pociťovat abstinenční příznaky.
Káva zdraví nepřispívá zejména proto, že podporuje vylučování tekutiny močí a snižuje současně zpětné vstřebávání minerálních látek. Proto bychom měli pít kávu s rozvahou a nezapomenout doplnit ztracené tekutiny.
Zdroj: S. Štruncová LF MU Brno a MUDr. Lýdie Ryšavá, Ph.D.
Nový komentář
Komentáře
neni nad poradny cerstve umlety vonavy kafe s jednou dobrou cigaretkou :)
Jeee, ja necetla clanek a ted na to koukam, zajimave, nedavno byl v TV lekarsky program, kde rikali, ze zjistili, ze kava ma vic antioxidantu nez treba ovoce a zelenina, tak se pani experti laskave domluvte. Ty me dva, vyjimecne tri, hrnicky si stejne necham
.
jiraka: skorici si sypu kapucinko. Zajimave je, ze kdyz prijedu do CR, piju zasadne turka. Tady ho nedelaji a kdyz si ho udelam doma z cerstve umlete kavy, tak mi nechutna, snad jina voda ci co. Proste je to uplne jine. Takze tady si davam bud kapucinko anebo francouzsky press, v podstate jako turek, jen se stlaci logr takovym cudlem dolu.
jiraka: taky se dává špetka soli a špetka vanilkového cuktu. K tomu ještě špetka sody a kakaového prášku. Ale nevím kolik přesně. Dělá to můj tchán a to je fajnšmekr. A je to fakt dobrý, i když než jsem to ochutnala, byla jsem zarytý zastánce černé kávy bez čehokoli.
Taky jsem zavislak
Ale staci mi jedna denne - po obede. Bez ni bych za chvilku spala na stole.
Taky je dobra se zrnkem kardamomu...
Dřív jsem do kafe - klasický turek - přidávala trochu kakaa, teď mi zase moc chutná se skořicí. Dávám jí tam ale jen špetku, zkoušel jste to někdo?
Kávu mám ráda a po přečtení tohoto článku se ji určitě nevzdám
Baronka z Kratihájů: tady jsme skoro všichni píči
Pavla_b: Takovou si děláme na dovolené v ešusu
a je fakt, že má jinou, o dost lepší chuť.
Ja patrim k tem gurmanum,kteri si kavu vzdycky vychutnaji az do posledniho dousku
Na kavu at mi nikdo nesaha a i kdyby sahal, stejne je to moje potesenicko. Pekne silna s kapickou prave smetany
Mně dělá káva vyloženě dobře, milostivá paní.
Irka1: No vidíš a já si kávu dávám místo sladkého - jako dezert
little whale: To jako fakt?
Já miluji různé druhy káviček v kavárničkách
Prostě silnější espressa
little whale: 150 kalorií je NIC, proto to nemá vliv na hmotnost
... nemůžeš si myslet, že se budeš prolévat kafem a přitom hubnout
nescafé 3in1 se dá ale nazývat kávou jen s hodně přimhouřenýma očima...
Jeste tam chybi, ze kofein zpusobuje, ze po kafi ma clovek vetsi chut na sladky.
Meander: nejhorší jsou ale salámy bez masa
abadon: Drůbeží vysočina je megahnusná, to je teda fakt