image.jpg
Foto: Shutterstock

Je to tady, konečně dozrávají švestky i v našich končinách. Nyní je tedy ideální čas na jejich sklizeň. Pokud můžete, rozhodně si jich udělejte zásobu, protože se nejí pouze čerstvé, ale můžete je zamrazit, destilovat, sušit nebo například zavařit.

Jak poznat, že jsou švestky zralé?
Poznat zralou švestku není tak těžké. Jednoduše jsou zralé tehdy, pokud padají ze stromu, proto ta gravitace v titulku, která vás možná zmátla. Dalšími znameními zralosti jsou barva – zralá švestka je tmavě fialová až modrá s bělavým povlakem, který neznamená nic špatného, ba naopak je signálem šťavnatosti. Tento film si švestky zajišťují samy, aby se chránily před vnějšími vlivy a udržely se čerstvé a plné chuti. Zralá švestka je také hladká a měkká, ale zároveň pevná.

Pokud švestka není zralá a vy ji utrhnete, rovnou ji můžete vyhodit. Už vám totiž pravděpodobně nedozraje. Doporučujeme tedy za švestku jemně vzít a pokud vám spadne lehce do ruky, je zralá. V opačném případě ji ještě nechte na stromě.

64e7a97584a69image.jpg
Foto: Shutterstock

Švestky jsou chutné a hlavně zdravé
Ať už si švestky dopřejete v jakékoliv podobě, rozhodně jejich konzumaci doporučujeme, jsou pro naše tělo velmi přínosné. Obsahují vitamíny A a B, také E a minerální látky a stopové prvky, například vápník, hořčík, fosfor, železo, bor nebo měď. Švestky jsou skvělé k detoxikaci těla díky vysokému obsahu vlákniny. I z toho důvodu bývají součástí detoxikačních kúr. Známou babskou radou jsou kompotované švestky proti zácpě, protože usnadňují vyprazdňování, dokonce i zlepšují paměť a snižují krevní tlak.

Mražte, zavařujte, destilujte
Švestkami se rozhodně vyplatí zásobit a spotřebovávat je v průběhu roku. Pokud chystáte marmeládu nebo kompot, nebojte se ani přezrálých plodů, jen si dejte pozor na plíseň, napadené švestky nepoužívejte. Zkuste švestková povidla, švestkový koláč, crumble, marmeládu, sušené švestky, čatní nebo švestkový sirup.

Zdroj: studie o účincích švestek na zdraví, studie 2, zahradkarskaporadna, nasezahrada, apetit

Recepty pro vaši inspiraci: