Že je mírná konzumace piva zdraví prospěšná, o tom není pochyb. Již staří Sumerové 6000 let před Kristem používali tento nápoj jako lék.

Nejnovější výzkumy dokazují, že pití piva snižuje výskyt centrálních mozkových příhod a srdečních infarktů, působí proti osteoporóze a zabraňuje tvorbě ledvinných kamenů.

pivoSpousta odpůrců tohoto zlatavého moku poukazuje například na odpudivý vznik tzv. pivního břicha, ale to je spíš otázkou genetiky v regulačním systému krevního tlaku, než tím, že vypijeme pár piv.
A kdo si myslí, že pivo je pouze nápojem hospodských povalečů, ten je také na omylu. Nejeden špičkový sportovec si dá po závodě dobré pivo, neboť vysoký obsah vody, minerálních látek a vitamínů obsažených v pivu, nahrazuje tekutinu ztracenou při tréninku nebo při závodech. Navíc uhlovodany obsažené v pivu slouží jako ideální dodavatel ztracené energie.

A jak se na konzumaci piva dívá odborník na slovo vzatý, pan Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany?

Položili jsme mu pár všetečných otázek.

Souhlasíte, že je pivo zdravé? V čem podle vás nejvíc?
Ano, pivo se dá označit za zdravý nápoj, samozřejmě v rozumné míře. Vyrábí se z chmele, sladu a vody, tedy samých přírodních látek.  Při výrobě kvasí, takže obsahuje spoustu vitamínů řady B, prokazatelně tak působí na kvalitu pleti a vlasů.

Je světlé pivo lepší (zdraví prospěšnější) než černé?
Ne, tmavé pivo většinou bývá lehce kaloričtější, zdraví nejprospěšnější je nefiltrované kvasnicové pivo. Dokonce neplatí ani mýtus, že po černém pivu rostou ženám prsa.

pivoCo je pravdy na tom, že 10% pivo není pivo z chmele, ale až °12%
Z chmele nebo chmelových produktů se vyrábí každé pivo, tento dohad se rozhodně nezakládá na pravdě.

Jak se díváte na různé druhy piv, malinové, banánové, marihuanové, lze ještě vůbec mluvit o pivu?
Pivní limonády jsou trendem posledních několika let, nejoblíbenější jsou hlavně u žen a lidí, kterým hořkost klasického piva vadí. Jsou samostatnou kategorií na trhu, pivem bych je ale nenazýval, i když jsou z piva vyrobené.

A co nealko pivo, obsahuje také potřebné živiny?
I nealkoholické pivo obsahuje zdraví prospěšné látku, jen jich je méně, zhruba třetina toho, co pivo s obsahem alkoholu.

Od jakého počtu piv denně se člověk stává alkoholikem?
Alkoholikem je každý, kdo pije alkohol i v situacích, kdy by ho pít neměl.

A tzv. zdravá dávka? Co byste vzkázal těm, kteří konzumují pivo?
Myslím, že sklenička piva po klasickém českém obědě je nenahraditelná. Kachna, husa nebo knedlo-vepřo-zelo si bez něj málokdo dokáže představit.

Děkuji za odpovědi a na zdraví :)

Zdroj: www.pivovarsvijany.cz

Čtěte také: